ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναβολή δίκης για τον έφηβο που «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Τουρκία: Αναβολή δίκης για τον έφηβο που «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Αναβολή πήρε για τις 3 Απριλίου η εκδίκαση της υπόθεσης ενός 16χρονου μαθητή, ο οποίος κατηγορείτο για «εξύβριση» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η δίκη αναβλήθηκε έπειτα από δικό μας αίτημα για την 3η Απριλίου» έγραψε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ουμούτ Κουρτ, υπεύθυνος για θέματα νεότητας του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό).

Ένας από τους συνηγόρους του μαθητή λυκείου ζήτησε να αντικατασταθούν οι δικαστές, που ήθελαν να εκδικαστεί η υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών, και πέτυχε την αναβολή της δίκης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ενεργό μέλος της νεολαίας του CHP, ο νεαρός κατηγορείται ότι χαρακτήρισε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους – ο οποίος πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου που συντάραξε την χώρα – «λήσταρχο» σε μια ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το Δεκέμβριο.

Καθώς του ασκήθηκε δίωξη με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα που τιμωρεί κάθε πρόσωπο που «καταφέρεται εναντίον της εικόνας» του προέδρου, ο 16χρονος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Τον έφηβο συνέλαβαν αστυνομικοί ενώ βρισκόταν μέσα στην τάξη του, ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε – κάτι πρωτοφανές για ανήλικο που του ασκείται δίωξη για τέτοιου είδους «έγκλημα» στην Τουρκία – προτού τον αφήσουν ελεύθερο μία ημέρα αργότερα, έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων του.

Μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της τουρκικής Δημοκρατίας τον περασμένο Αύγουστο, οι διώξεις με την κατηγορία της «εξύβρισης» του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, στοχοθετώντας τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους όσο και απλούς πολίτες. Στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εκδίκασε τουλάχιστον 84 δίκες αυτού του είδους σε διάστημα 6 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις