ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Ένα τεράστιο πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, κατέκλυσε τους δρόμους του Σάο Πάολο, διεκδικώντας ένα κοσμικό κράτος, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την ισότητα των αμοιβών μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ακτιβίστριες διαφόρων κινημάτων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "Τέλος στη φαλλοκρατία", "Δώστε μας όχι λουλούδια αλλά σεβασμό", "Τέλος στη βία!", σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1 Globo.

Στη Βραζιλία, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή όταν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο. Την Τρίτη, το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει βαρύτερες ποινές σε όσους σκοτώνουν μια γυναίκα επειδή είναι γυναίκα, ένα έγκλημα που τα τελευταία δέκα χρόνια στοίχισε τη ζωή 50.000 γυναικών στη χώρα και αναγνωρίζεται πλέον από τον ποινικό κώδικα ως "γυναικοκτονία" που επισύρει ποινή φυλάκισης από 12 έως 30 χρόνια.

Sao Paolo

Στη Κίνα, τουλάχιστον τέσσερις κινέζες φεμινίστριες φυλακίστηκαν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σήμερα, ανακοίνωσε δικηγόρος.

Η Λι Τινγκτίνγκ, νεαρή ακτιβίστρια που έγινε γνωστή μετά την οργάνωση διαδηλώσεων μέσα σε ανδρικές τουαλέτες με αίτημα να αυξηθούν οι γυναικείες τουαλέτες, συνελήφθη στο σπίτι της στο Πεκίνο το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο δικηγόρος της Γιαν Σιν. Τρεις ακόμη ακτιβίστριες στο Πεκίνο συνελήφθησαν.

Οι αρχές δεν ανέφεραν για ποιο λόγο προχώρησαν στις συλλήψεις, ωστόσο είναι φανερό ότι αυτές έχουν σχέση "με τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας."
Η Λι, γνωστή με το ψευδώνυμο Λι Μαϊζί είχε οργανώσει διαδηλώσεις στο Πεκίνο και τη νότια πόλη Γκουανγκτζού πριν από τρία χρόνια, κάνοντας κατάληψη με πολλές ακόμη γυναίκες σε ανδρικές τουαλέτες.

Σύμφωνα με άλλη κινέζα ακτιβίστρια, η Λι σκόπευε να οργανώσει σήμερα διαδήλωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μια πολύ δημοφιλής γιορτή στη Ρωσία και την Ουκρανία ήδη από την σοβιετική εποχή, οι αρχές του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, του προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, διοργάνωσαν καλλιστεία μόνο για τις γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις των ανταρτών τον ουκρανικό στρατό.

Donetsk

Δέκα γυναίκες με βραδινά φορέματα μετείχαν στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα υποδοχής ενός από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Ντονέτσκ, υπό τα χειροκροτήματα των οικογενειών τους και των συμπολεμιστών τους που έφθασαν στο ξενοδοχείο με στρατιωτική περιβολή και ανθοδέσμες στα χέρια. Χορευτικές παραστάσεις, τραγούδια, κιθάρες, ποιήματα, φωτογραφικά φλας και ομιλίες που εξυμνούσαν το "θάρρος" και την "αφοσίωση" των γυναικών αυτών: όλα έγιναν για να ξεχαστεί για λίγο ο πόλεμος και ο κόσμος να πιστέψει πως παρακολουθεί έναν διαγωνισμό ομορφιάς, παρά την παρουσία πολυβόλων στην είσοδο του ξενοδοχείου και ενόπλων που ήλεγχαν τις εισόδους και τις εξόδους.

Μετά τα καλλιστεία, οι διαγωνιζόμενες φόρεσαν ξανά το χακί για να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.