ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας (SIPA) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η οποία συνεργάζεται με αρμόδιες υπηρεσίες διάφορων χωρών και με το αμερικανικό FBI, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της SIPA και επικεφαλής του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών, Άντζελκο Χργκιτς.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Σαράγεβο "Ντνέβνι Άβαζ", ο κ. Χργκιτς εξήγησε ότι στην ειδική ομάδα κατά της τρομοκρατίας μετέχουν 21 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής περιφερειακών υπηρεσιών από το Σαράγεβο, το Μόσταρ, την Μπάνια Λούκα και την Τούζλα, αλλά και αναλυτές και ερευνητές που έκαναν ειδική εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα.

Η SIPA, ως κρατική αστυνομική υπηρεσία, έχει συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε χώρες της περιοχής και με το FBI, πρόσθεσε. Η συνεργασία είναι συνεχής, καθημερινή και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι αμφίδρομη, τόνισε ο κ. Χργκιτς, προσθέτοντας ότι το 2015 προτεραιότητα της SIPA είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στην επικράτεια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις αναχώρησης μελών ακραίων ισλαμικών, ομάδα από το κίνημα Σαλάφι, για πεδία μάχης στη Συρία και στο Ιράκ και στη χώρα δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ομάδων, τις οποίες οι υπηρεσίες ασφάλειας, θεωρούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Ο άτυπος ηγέτης υποστηρικτών του κινήματος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μπιλάλ Μπόσνιτς δικάζεται για στρατολόγηση νεαρών Βόσνιων Μουσουλμάνων για να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και για υποκίνηση τρομοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις