ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σύλληψη άνδρα που είχε πολεμήσει στη Συρία κατά του ΙΚ

Ελβετία: Σύλληψη άνδρα που είχε πολεμήσει στη Συρία κατά του ΙΚ

Συνελήφθη στη Βασιλεία κατά την επιστροφή του χώρα ένας Ελβετός με συριακή καταγωγή που είχε ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γιόχαν Κόζαρ συνελήφθη, ανακρίθηκε και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

Ο άνδρας κατάγεται από την κοινότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών της ανατολικής Συρίας, ορισμένοι εκ των οποίων ζουν στα βορειοανατολικά της χώρας και στοχοθετούνται από το Ισλαμικό Κράτος. Μιλούν τη συριακή γλώσσα, μια μορφή της αραμαϊκής, που πρωτοεμφανίστηκε τον 12ο αιώνα π.Χ.

Στον Κόζαρ ασκήθηκαν διώξεις από τη στρατιωτική δικαιοσύνη στην Ελβετία, καθώς κατηγορείται από τις αρχές ότι εντάχθηκε σε ένα ξένο στρατό χωρίς να λάβει επίσημη έγκριση από τις ελβετικές αρχές. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 3 ετών.

Ο Γιόχαν Κόζαρ, 33 ετών, πολέμησε για ένα διάστημα 2 ετών στις τάξεις μιας συριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης όπου εξάσκησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση που είχε λάβει στην Ελβετία ως υπαξιωματικός.

Ο άνδρας, ο οποίος γεννήθηκε το Σεν Γκαλ, στη βόρεια Ελβετία, διαμένει στο καντόνι Τεσίν, όπου εργαζόταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger, ο Γιόχαν Κόζαρ περιέγραφε πως είχε επισκεφθεί τη Συρία πριν από 2 χρόνια, για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να καταγράψει σε ρεπορτάζ τις εξελίξεις.

Στο πεδίο ήλθε σε επαφή, αμέσως μετά την άφιξή του με τους πολιτοφύλακες και ίδρυσε το Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο προκειμένου να υπερασπιστεί «μία γη, μία θρησκεία, μία ιστορία (...) την ανθρωπότητα και τη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις