ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για ένοπλο που τραυμάτισε 2 αστυνομικούς

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για ένοπλο που τραυμάτισε 2 αστυνομικούς

Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον ένοπλο που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά δύο αστυνομικούς στο Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αποκάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λιούις, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον, σε παρόμοιες καταστάσεις, οι αστυνομικοί μπορεί να ανταποδώσουν τα πυρά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπέλμαρ είπε ότι η λάμψη από το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης προερχόταν από απόσταση περίπου 115 μέτρων από το σημείο όπου στέκονταν οι δύο αστυνομικοί. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Η διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οργανώθηκε λίγες μόλις ώρες αφότου ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον Τομ Τζάκσον υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που συμπέραινε ότι η συγκεκριμένη αστυνομική δύναμη έβριθε από ρατσιστικές προκαταλήψεις.

Ο Μπέλμαρ επισήμανε ότι κανείς αστυνομικός δεν πυροβόλησε εναντίον των συγκεντρωμένων. "Πρόκειται για καταστάσεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα", σημείωσε, προειδοποιώντας ότι οι αστυνομικοί μπορεί να βρεθούν στην ανάγκη να ανταποδώσουν τα πυρά εάν βρεθούν σε παρόμοιες συνθήκες.

"Πρόκειται επί της ουσίας για ενέδρα, αυτό είναι. Δεν το βλέπεις να έρχεται. Δεν καταλαβαίνεις ότι θα συμβεί. Είσαι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ καταδίκασε την "ειδεχθή επίθεση" εναντίον των αστυνομικών που απειλεί να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν στο Φέργκιουσον.

Οι δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο. Ο ένας, που είναι 41 ετών και υπηρετεί στην αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λιούις, χτυπήθηκε στον ώμο, ενώ ο συνάδελφός του, ένας 32χρονος από το αστυνομικό τμήμα του γειτονικού Γουέμπστερ Γκρόουβς, δέχτηκε τον πυροβολισμό στο πρόσωπο, στο αυτί. Κανείς από τους δύο δεν είχε υπηρετήσει στο Φέργκιουσον, οι περισσότεροι αστυνομικοί του οποίου είναι λευκοί ενώ οι κάτοικοι της πόλης είναι, στην πλειονότητά τους, μαύροι.

Στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις επικρατεί αναταραχή από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο, τον Μάικλ Μπράουν. Ο θάνατος του 18χρονου έβαλε το Φέργκιουσον στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε βάρος των μειονοτήτων και ιδίως εναντίον των μαύρων ανδρών.

"Αυτοί οι αστυνομικοί στέκονταν εκεί και τους πυροβόλησαν απλώς και μόνο επειδή ήταν αστυνομικοί. Το είχα πει από καιρό, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πάντα χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα", δήλωσε ο Μπέλμαρ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στην πόλη μετά τον θάνατο του Μπράουν και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους γονείς του Μάικλ Μπράουν, είπε ότι η οικογένεια καταδικάζει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών και επέμεινε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είναι υπεύθυνοι για τη βία. "Η βία δεν αποτελεί λύση. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που είναι παραπλανημένοι ή σε σύγχυση, όμως στη μεγάλη τους πλειονότητα οι διαδηλωτές και οι Αμερικανοί θέλουν δικαιοσύνη", τόνισε μιλώντας στο CNN.

Η διαδήλωση στο Φέργκιουσον ξεκίνησε ειρηνικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης, όμως αργότερα περίπου 25 αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών τέθηκαν αντιμέτωποι με τους συγκεντρωμένους και τουλάχιστον δύο άνθρωποι συνελήφθησαν. Όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, γύρω στα μεσάνυχτα, επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές –είχαν παραμείνει στο σημείο μόνο μερικές δεκάδες– έφυγαν τρέχοντας και ουρλιάζοντας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τους αστυνομικούς να παίρνουν αμυντικές θέσεις, κάποιους να τραβούν τα όπλα τους ενώ άλλους να κρύβονται πίσω από τις ασπίδες τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Μπέλμαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης ήταν μεταξύ των διαδηλωτών και στεκόταν απέναντι από τους αστυνομικούς. "Για να είμαι ειλικρινής, αυτήν την ώρα δεν ξέρω ποιος πυροβόλησε αλλά κάπως κατάφερε να τρυπώσει ανάμεσα σ' αυτούς τους ανθρώπους", είπε.

Ωστόσο, διαδηλωτές που βρίσκονταν στην περιοχή είπαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι τα πυρά δεν προήλθαν από το σημείο όπου στέκονταν εκείνοι. "Ο δράστης δεν ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Βρισκόταν πάνω στο λοφίσκο", έγραψε στο Twitter ο ακτιβιστής Ντιρέι Μακίσον. "Ήμουν εδώ. Είδα τον αστυνομικό να πέφτει. Ο πυροβολισμός προήλθε από απόσταση τουλάχιστον 500 ποδιών (σ.σ. 150 μέτρων) από τους αστυνομικούς", πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές ζητούσαν την απομάκρυνση του Τζάκσον από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά πολλοί δεν ήταν ικανοποιημένοι μόνο με αυτό το μέτρο και επέμεναν ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο δήμαρχος Τζέιμς Νόουλς.

Σχετικές ειδήσεις