ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Συνελήφθησαν 32 άτομα που ήθελαν να ενταχθούν στο ΙΚ

Ινδονησία: Συνελήφθησαν 32 άτομα που ήθελαν να ενταχθούν στο ΙΚ

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι επβεβαίωσαν σήμερα ότι περίπου 32 Ινδονήσιοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία είτε αγνοούνται καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι θα περάσουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι είπε στους δημοσιογράφους ότι μία ομάδα 16 Ινδονήσιων--οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά--συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα από τις τουρκικές αρχές.

"Λάβαμε πληροφορίες ότι όντως σχεδίαζαν να περάσουν στη Συρία", είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι η Ινδονησία θα στείλει μία ομάδα για να συνδράμει τις έρευνες των τουρκικών αρχών.

Η Μαρσούντι είπε ότι ακόμη 16 Ινδονήσιοι πολίτες, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα απόσπαστηκαν από τουριστικό γκρουπ, δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν τα άτομα αυτά παραμένουν στην Τουρκία ή έχουν περάσει στη Συρία.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Μπαντροντίν Χαϊτί δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα γκρουπ αυτά θεωρήθηκαν ύποπτα ότι θα επιχειρούσαν να ενταχθούν στο ΙΚ.

Η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως κι έχει δεχτεί επιθέσεις από έναν μικρό αριθμό εγχώριων ενόπλων από τις αρχές του 2000.

Η πιο αιματηρή σημειώθηκε το 2002 στο τουριστικό θέρετρο Μπαλί όταν από επίθεση ινδονήσιων ενόπλων σε νυχτερινό κέντρο σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων αυστραλοί τουρίστες.

Οι αρχές εξάρθρωσαν τις περισσότερες ένοπλες ομάδες έκτοτε αλλά η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για την πιθανότητα πολίτες της να έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στο ΙΚ.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 200 με 300 Ινδονήσιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αλλά ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της ασφαλείας εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

Σχετικές ειδήσεις