ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία

Ποροσένκο: Αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία

«Αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, όπου τους τελευταίους 11 μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 6000 άτομα, έκρινε ότι παρατηρείται ο Πέτρο Ποροσένκο.

«Μπορώ να σας πως ότι το γεγονός πως δεν έχουμε θρηνήσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών εδώ και πολλές ημέρες και ότι έχουν σωθεί οι ζωές των ηρώων μας, είναι μια σαφής ένδειξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης», τόνισε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής και της «ομάδας του Βίζεγκραντ», που συναντήθηκαν στη Σλοβακία, σημείωσαν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «δεν είναι ιδανική», αλλά σε κάθε περίπτωση είναι «καλύτερη απ' ότι πριν τις συμφωνίες του Μινσκ».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά στην τήρηση της εκεχειρίας, δεν είναι ιδανική, όμως είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν πριν καταλήξουμε στις συμφωνίες του Μινσκ», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των συμβάντων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο προηγουμένως».

Παρόλα αυτά, ο Σλοβάκος υπουργός προειδοποίησε ότι ακόμα δεν θεωρείται επαρκής η πρόοδος που έχει γίνει ώστε «να μπορούμε να μιλάμε για άρση των κυρώσεων».

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι εκπρόσωποι των 12 χωρών (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Σουηδία) υπογράμμισαν ότι «η πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας εντός των "αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων της"».

Σχετικές ειδήσεις