ΚΟΣΜΟΣ

Βανουάτου: Τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν

Βανουάτου: Τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν

Ο πρόεδρος του Βανουάτου Μπάλντουιν Λόνσντεϊλ δήλωσε σήμερα (16/03/2015) ότι "τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν" στη χώρα του μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει σε αυτή την αποστολή.

"Άμεσα, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική υποστήριξη, πιο μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και αρωγή για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των υποδομών μας. Πρέπει όλα να ανοικοδομηθούν. Το πέρασμα του ισχυρού αυτού τυφώνα ήταν πλήγμα για τη χώρα, έξι νεκροί, περισσότεροι από τριάντα τραυματίες στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα. Έπειτα από όλη την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καταστράφηκαν όλες οι εγκαταστάσεις που οι αρχές είχαν κατασκευάσει".

Ωστόσο οι αρχές που κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο φοβούνται βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για μη επιβεβαιωμένο θάνατο 44 ανθρώπων στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού με τα 80 νησιά, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου καταφθάνουν ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα γεμάτα από τρόφιμα και εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Στην πληγείσα περιοχή, ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αντιμέτωπες με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες στην προσπάθειά τους να διανείμουν είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες των πιο απομακρυσμένων νησιών. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη δύσκολο να αποτιμηθεί, ήδη 48 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα, του οποίου η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 320 χλμ. την ώρα.

Ο πρόεδρος του Βανουάτου τόνισε ότι "η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην καταστροφή", κι ενώ τα νησιά της Ωκεανίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. "Παρακολουθούμε την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών, όλα αυτά τα πράγματα που σημειώνονται παντού".

Ο Λόνσντεϊλ μιλώντας σε αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο πριν αναχωρήσει από το Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, όπου μετείχε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, δήλωσε ότι "λυπάται που φεύγει από τη διάσκεψη, αλλά οφείλει να επιστρέψει στην πατρίδα του". Ο πρόεδρος του Βανουάτου θα μετέβαινε στο Τόκιο προκειμένου να αναχωρήσει αεροπορικώς για το Σίδνεϊ απ' όπου θα επιστρέψει στη χώρα του, δήλωσε στον Τύπο ο Ντένις Μακ Κλιν.

Ο Λόνσντεϊλ εξέφρασε ικανοποίηση για την ταχεία ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας μετά την έκκλησή του το Σάββατο από το βήμα της διάσκεψης ενώπιον των εκπροσώπων 190 χωρών. "Τόνισε ότι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι ο ίδιος βρισκόταν στο Σεντάι, όταν διαδραματιζόταν η τραγωδία αυτή γιατί είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον κόσμο, να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και στους δωρητές", δήλωσε ο Μακ Κλιν.

Σχετικές ειδήσεις