ΚΟΣΜΟΣ

Προχωρούν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κούβας

Προχωρούν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κούβας

Στη σκιά της Βενεζουέλας...

Μετά τους δύο γύρους συνομιλιών, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα του δυτικού ημισφαιρίου, Ρομπέρτα Τζέικομπσον, ξανάρχισε τις συζητήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, με τη Χοσεφίνα Βιδάλ, την υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους γύρους των συνομιλιών, δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων αυτών, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Πριν από την άφιξη της Τζέικομπσον στην Αβάνα, την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διευκρινίσει ότι «οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή» μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στην Ουάσινγκτον. «Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και των άνοιγμα πρεσβειών είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», πρόσθεσε στη λακωνική ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο.

Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον σε βάρος της Βενεζουέλας και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η κατάσταση στη χώρα απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Αβάνα. Η Κούβα έσπευσε εξάλλου να υπερασπιστεί τον στενό σύμμαχό της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (σ.σ. η Βενεζουέλα καλύπτει το 60% των αναγκών της Κούβας σε πετρέλαιο), χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «αυθαίρετες και επιθετικές» και την απόφαση των ΗΠΑ «χωρίς βάση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις