ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Αβεβαιότητα για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο πυρηνικό πρόγραμμα

ΗΠΑ-Ιράν: Αβεβαιότητα για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο πυρηνικό πρόγραμμα

Με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συναντήθηκαν στη Λωζάννη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής ένας αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το Ιράν πρέπει να λάβει μερικές δύσκολες, αλλά κρίσιμες αποφάσεις, αν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.

«Το Ιράν χρειάζεται ακόμη να κάνει μερικές πολύ δύσκολες και απαραίτητες επιλογές ώστε να απαντήσει στις σημαντικές ανησυχίες που παραμένουν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», είπε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε (σε συμφωνία), όμως πολύ ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ακόμη και τώρα αν θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αναφερθήκαμε σε πολλά ζητήματα από τις κυρώσεις ως την επιστολή των Αμερικανών γερουσιαστών (...), επιθυμούμε να μάθουμε την άποψη της κυβέρνησης για το θέμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαρίφ.

«Σε κάποια (ζητήματα) είμαστε πιο κοντά σε μια λύση, για κάποια άλλα η λύση είναι πολύ κοντά, όμως για άλλα έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε ο Ζαρίφ, εξηγώντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ως την Παρασκευή και «θα δούμε τι θα βγει».

Στη συνέχεια ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και στη συνέχεια με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους ομολόγους του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Πριν από την έναρξη των συναντήσεων η Μογκερίνι δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, όμως εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθούν πρόοδοι στις σημερινές συζητήσεις.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να συμπληρωθούν και ελπίζω ότι σήμερα η συνεισφορά της ευρωπαϊκής πλευράς θα βοηθήσει», είπε η Μογκερίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παρόλα αυτά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, όμως σημείωσε ότι όλα τα θέματα συζητούνται και όλα συνδέονται.

Ανάλογη στάση είχε και ο Φαμπιούς, ο οποίος επεσήμανε ότι «σημαντικά ζητήματα» δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, ενώ παράλληλε εξέφρασε την ελπίδα του να επιτευχθεί μια ισχυρή συμφωνία.

«Επιθυμούμε μια συμφωνία, αλλά μόνο αν αυτή είναι ισχυρή. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν που δεν έχουν επιλυθεί», σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.

Ο Χάμοντ εκτίμησε ότι αν και οι δύο πλευρές «πλησιάζουν» σε μια λύση, «μένει πολύς δρόμος» να διανυθεί.
Στο Ιράν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε ότι οι Ιρανοί βουλευτές δεν θα μπλοκάρουν μια συμφωνία την οποία θα υποστηρίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

«Το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια προσέγγιση. Δεν έχουμε τα προβλήματα των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Λαριτζανί αναφερόμενος στην ανοικτή επιστολή των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών προς την Τεχεράνη στην οποία επεσήμαναν ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να άρει οριστικά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές είναι «ερασιτέχνες» που «υπονόμευσαν την ίδια τους την ακεραιότητα», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε: «Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος».

Οι διαπραγματεύσεις του σχήματος 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με το Ιράν θα πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μέχρι τις 31η Μαρτίου. Στη συνέχεια τεχνικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου-1η Ιουλίου, θα εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις