ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Αρχές τύφλωσαν κρατούμενο για επίθεση με οξύ σε συμπατριώτη του

Ιράν: Οι Αρχές τύφλωσαν κρατούμενο για επίθεση με οξύ σε συμπατριώτη του

Μια πράξη «απερίγραπτης σκαιότητας» στο Ιράν, καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία, ενημερώνοντας πως οι Αρχές τύφλωσαν έναν άνδρα, ο οποίος καταδικάστηκε στην ποινή αυτή επειδή έριξε οξύ στο πρόσωπο ενός συμπατριώτη του!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το αριστερό μάτι του κρατούμενου τυφλώθηκε την Τρίτη (3/3) βάσει της «κίσας» (της αρχής: οφθαλμός αντί οφθαλμού), σε μια φυλακή στην Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης.

Ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη, αλλά και σε τύφλωση, επειδή το 2009 έριξε οξύ στο πρόσωπο ενός άλλου άνδρα, ο οποίος έχασε την όραση του από το ένα μάτι, καθώς και την ακοή του από το ένα αυτί

Η τύφλωση πάντως του δεξιού του κρατουμένου, όπως επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση, αναβλήθηκε έπειτα από δικό του αίτημα για αργότερα.

«Το να τιμωρείς κάποιον τυφλώνοντάς τον ηθελημένα είναι κάτι απερίγραπτα και σοκαριστικά σκληρό», δήλωσε η Ραχά Μπαχρεϊνί, ερευνήτρια της Αμνηστίας για το Ιράν, σε ανακοίνωσή της.

«Η ποινή αυτή υπογραμμίζει τη βαρβαρότητα του ιρανικού δικαστικού συστήματος και την περιφρόνηση των αρχών για τα βασικά δικαιώματα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι η τιμωρία αυτή, που αναβαλλόταν για καιρό, τελικά εκτελέστηκε, όμως δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ποινή ενός άλλου άνδρα, που ήταν προγραμματισμένο να τυφλωθεί και να χάσει την ακοή του χθες Πέμπτη (5/3), αναβλήθηκε, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σχετικές ειδήσεις