ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 22 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αίγυπτος: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 22 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Σε θάνατο καταδίκασαν αιγυπτιακά δικαστήρια 22 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων και τον ανώτατο ηγέτη τους Μοχάμεντ Μπαντίε, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, όπως μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης και δήλωσαν δικηγόροι.

Δεκατέσσερα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση το 2013 από τις αιγυπτιακές αρχές, κατηγορούνταν ότι «σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον του κράτους», σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Συνολικά 51 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 31 είναι υπό κράτηση, κατηγορούνται για την υπόθεση αυτή. Η εισαγγελία τους κατηγορεί ότι δημιούργησαν «ένα κέντρο επιχειρήσεων» με στόχο «να προετοιμάσουν επιθέσεις εναντίον του κράτους».

Το δικαστήριο της Γκίζας, νοτιοδυτικά του Καΐρου, αποφάσισε να υποβάλει την απόφαση αυτή στην κρίση του μεγάλου μουφτή της Αιγύπτου, όπως προβλέπεται από τον νόμο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η άποψη του μεγάλου μουφτή, της ανώτατης αρχής της Αιγύπτου, ζητείται κάθε φορά που επιβάλλεται η υστάτη των ποινών, όμως δεν είναι δεσμευτική για τη δικαιοσύνη.

Ο Μπαντίε, 71 ετών, έχει ήδη καταδικαστεί σε θάνατο σε μια άλλη δίκη για ταραχές, για τον οποία όμως διεξάγεται νέα δίκη. Επίσης έχει καταδικαστεί τέσσερις φορές σε ισόβια σε άλλες δίκες.

Εκτός από τον Μπαντίε πολλά ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής του Χάιρατ αλ Σάτερ και ο ανατραπείς από τον στρατό πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στη δεύτερη υπόθεση, οκτώ μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αλ Μανσούρα, βόρεια του Καΐρου, με την κατηγορία «της δημιουργίας τρομοκρατικών πυρήνων».

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters

Σχετικές ειδήσεις