ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πυρά Χαμενεΐ κατά ΗΠΑ

Ιράν: Πυρά Χαμενεΐ κατά ΗΠΑ

Βολές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, κατηγορώντας τις πως χρησιμοποιούν οικονομικές πιέσεις για στρέψουν τους Ιρανούς εναντίον της Τεχεράνης.

Μιλώντας στην βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, ο Αλί Χαμενεΐ είπε ότι «εχθροί» επιχειρούν να στρέψουν τους Ιρανούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε έπειτα από την επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλεβί το 1979.

Με το πλήθος να φωνάζει «Θάνατος στην Αμερική», ο Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα του κράτους, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται με τις μεγάλες δυνάμεις μόνο σε ό,τι αφορά την διαμάχη για τα πυρηνικά και όχι για περιφερειακά ζητήματα, προφανώς αναφερόμενος στις συγκρούσεις και την αστάθεια στο Ιράκ, τη Συρία και τον Κόλπο.

Ο Αλί Χαμενεΐ συνέχισε: «Φυσικά ναι, θάνατος στην Αμερική, γιατί η Αμερική είναι η αρχική πηγή αυτής της πίεσης. Επιμένουν να ασκούν πίεση στην οικονομία του αγαπητού λαού μας. Ποιός είναι ο στόχος τους; Ο στόχος τους είναι να στρέψουν τον λαό εναντίον του συστήματος».

Στην ομιλία του, η οποία περιείχε έντονη κριτική απέναντι στις κυρώσεις, ο Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των «αλαζονικών δυνάμεων» - μία αναφορά στις μεγάλες δυτικές χώρες - για τον ρόλο τους, όπως είπε, στην πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 50% και πλέον τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις