ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την τεταμένη κατάσταση στην Υεμένη θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή (22/3).

Η συνεδρίαση αυτή του διεθνούς οργανισμού γίνεται μετά την έκκληση του προέδρου της Υεμένης Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο για «επείγουσα επέμβαση» από το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Χάντι κατηγόρησε το Σάββατο (21/3) την πολιτοφυλακή των Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά, ότι εκδήλωσαν ένα πραξικόπημα εναντίον του, προειδοποιώντας ότι θα «σηκώσει τη σημαία της Υεμένης» στο βόρειο προπύργιο των Χούτι.

Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο της πόλης Ταΐζ, κοντά στο 'Αντεν, τέθηκε το πρωί της Κυριακής (22/3) υπό τον έλεγχο των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι και στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Το αεροδρόμιο της μεγάλης αυτής πόλης στη νότια Υεμένη ελέγχεται πλέον από τους Χούτι και τους συμμάχους τους, διευκρίνισε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι από την Ταΐζ περνά ο δρόμος προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, μετά τη διαφυγή του το Φεβρουάριο από τη Σαναά, καθώς οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα, του είχαν επιβάλει κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο 'Αντεν, δε, αντιαεροπορικές δυνάμεις της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκάφους άγνωστης ταυτότητας που πετούσε πάνω από το κτίριο, όπου έχει την έδρα του ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ-Μάνσουρ Χάντι Ράμπου αναγκάζοντάς το να απομακρυνθεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο ανάλογο περιστατικό που σημειώνεται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη να πετούν πάνω από το συγκεκριμένο κτίριο. Σε ένα μάλιστα από τα περιστατικά αυτά, αεροσκάφος έριξε βόμβες χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές…

Σχετικές ειδήσεις