ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η νίκη Νετανιάχου δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Ομπάμα: Η νίκη Νετανιάχου δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι εκλογές στο Ισραήλ στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα έχουν «σημαντική επίπτωση» στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post.

Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) διεξάγουν διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δυνάμεις της Δύσης επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο την ενότητά τους στο θέμα αυτό, ωστόσο έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, παρά την πρόοδο των συνομιλιών, δεν επήλθε συμφωνία.

«Είναι πλέον καιρός, κυρίως για το Ιράν, να λάβει δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, εκπροσωπώντας τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παρακάμψει τη σκληρότητα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. «Είναι προφανές ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι επιφυλακτικοί για το Ιράν. Είναι κατανοητό. Το Ιράν έχει προβεί σε απαίσιες δηλώσεις, σε δηλώσεις αντισημιτικές, για την καταστροφή του Ισραήλ», σημειώνει και συνεχίζει: «Γι 'αυτό ακριβώς το λόγο είπα, πριν ακόμη γίνω πρόεδρος, ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, «θα πρέπει πρώτα απ 'όλα το Ιράν να αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν ακολουθεί τη διαδικασία για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, και ότι εμείς μπορούμε να το διασφαλίσουμε με παρεμβατικό και συνεχή τρόπο».

«Ειλικρινά, μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τους συμβιβασμούς που πιστεύω ότι είναι απαραίτητοι για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Ωστόσο έχουν εξελιχθεί, συνεπώς μια συμφωνία είναι εφικτή», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Όσον αφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η άρνηση του Νετανιάχου να δεχτεί τη λύση των δυο κρατών καθιστά «δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος» προς σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του μεσανατολικού.

Περιγράφοντας μάλιστα το τηλεφώνημα που έκανε προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του για να τον συγχαρεί, σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του πριν από την εκλογή του, θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές».

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Αφού πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον θα περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασφαλίσουν ότι, «ανεξαρτήτως από τις διαφωνίες που έχουμε για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, η συνεργασία μας σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, θα συνεχιστεί για να κρατήσουμε τον ισραηλινό λαό ασφαλή», καταλήγοντας «ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει και την ασφάλεια των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να επικρίνει επίσης τις δηλώσεις του Νετανιάχου ο οποίος είχε καταγγείλει τον «κίνδυνο από μια μαζική ψήφο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ στις βουλευτικές εκλογές».

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, στις οποίες το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου είχε άνετη νίκη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αυτό «έδειξε μια ρητορική τέτοιου είδους είναι αντίθετη στην πιο αμιγή ισραηλινή παράδοση».

Την ημέρα των εκλογών, την Τρίτη, ο Νετανιάχου είχε αναρτήσει βίντεο στη σελίδα του στο Facebook κινδυνολογώντας: «η δύναμη της δεξιάς κινδυνεύει. Οι άραβες ψηφοφόροι πηγαίνουν μαζικά στα εκλογική τμήματα».

Τη Δευτέρα, παραμονή των εκλογών, καθώς το αποτέλεσμα φαινόταν αρκετά αβέβαιο και για να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς και τους αναποφάσιστους, ο Νετανιάχου απέκλεισε δημόσια την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όσο αυτός παραμένει στην πρωθυπουργία.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε με πολύ σκληρά λόγια τη δήλωση αυτή και αφού ήταν ήδη βράδυ Πέμπτης, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να συγχαρεί.

«Η δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των πολιτών στη χώρα», δήλωσε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας:

«Και νομίζω ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την ισραηλινή δημοκρατία. Εάν αυτό χαθεί, νομίζω ότι όχι μόνο θα δοθούν επιχειρήματα σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε ένα εβραϊκό κράτος, αλλά επίσης θα αρχίσει να διαβρώνεται η έννοια της δημοκρατίας στη χώρα».

Σημειώνεται ότι ενώ ο Νετανιάχου έχει αρχίσει τους μεγάλους ελιγμούς για το σχηματισμό της κυβέρνησής του, την Πέμπτη αφιέρωσε πολύ χρόνο μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να αποκαταστήσει τις ζημιές.

«Δεν έχω αλλάξει πολιτική, ουδέποτε αποποιήθηκα την ομιλία του 2009 στην οποία ο Νετανιάχου συμφώνησε για πρώτη φορά δημόσια στην ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. Δεν θέλω μια λύση ενός μόνο κράτους. Θέλω μια λύση δύο κρατών, ειρηνική και βιώσιμη. Αλλά γι αυτό πρέπει οι όροι να αλλάξουν», δήλωσε στο MSNBC, καταλήγοντας:

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπε ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και για το λόγο αυτό οφείλουμε να διερευνήσουμε άλλες επιλογές ώστε να αποτρέψουμε η περιοχή να βυθιστεί στο χάος»

Σχετικές ειδήσεις