ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τον πρόεδρο Χάντι στην Υεμένη

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τον πρόεδρο Χάντι στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση ομόφωνης υποστήριξης προς τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με το σιιτικό κίνημα Χούτι, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατυπώνουν αόριστη απειλή κατά των Χούτι, όπως το έχουν ήδη κάνει επανειλημμένως κατά το παρελθόν από την έναρξη της κρίσης στην Υεμένη.

Επαναδιατυπώνουν επίσης τη δέσμευσή τους για την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμέλ Μπενομάρ, ο οποίος απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κατάρ, η χώρα κατευθύνεται προς έναν εμφύλιο πόλεμο και κινδυνεύει με διαμελισμό.

Στην κοινή δήλωση το Συμβούλιο «υποστηρίζει τη νομιμότητα του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι» και καλεί όλους τους παράγοντες της κρίσης αυτής "να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα έπληττε αυτήν την νομιμότητα" και την ενότητα της Υεμένης.

Στηρίζει τις προσπάθειες μεσολάβησης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και ιδιαίτερα την πρόταση για την σύγκληση διάσκεψης στο Ριάντ, καθώς και τις μέχρι στιγμής άκαρπες προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή.

Καλεί επίσης όλες τις χώρες μέλη να απόσχουν από κάθε ανάμειξη που θα τροφοδοτούσε την σύγκρουση και θα επιδείνωνε την αστάθεια, σε μία αναφορά στο Ιράν που υποστηρίζει το σιιτικό κίνημα Χούτι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Χάντι έχει την υποστήριξη των μοναρχιών του Κόλπου.

Το Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες των Χούτι και τούς απειλεί με τη «λήψη νέων μέτρων», χωρίς να προχωρεί σε λεπτομέρειες.

Καταδικάζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις της Παρασκευής κατά των τζαμιών στην Σαναά, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές κατά του προεδρικού μεγάρου και του αεροδρομίου του Αντεν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την ανησυχία τους για «την ικανότητα της Αλ-Κάιντα στην αραβική χερσόνησο να εκμεταλλεύεται την επιδείνωση της κατάστασης».

Η σύγκρουση στην Υεμένη επεκτάθηκε την Κυριακή (22/3) με την κατάληψη από τις δυνάμεις του κινήματος Χούτι του αεροδρομίου της πόλης Ταέζ, που ανοίγει τον δρόμο για το Αντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος Χάντι.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε κατόπιν αιτήματος του Χάντι που ζητούσε την «επείγουσα επέμβαση» του Συμβουλίου, την επιβολή κυρώσεων και την υιοθέτηση μίας δεσμευτικής απόφασης και όχι μίας απλής δήλωσης.

Σχετικές ειδήσεις