ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούτι πλησιάζουν στο Άντεν - Αιχμάλωτος ο υπ. Άμυνας

Υεμένη: Οι Χούτι πλησιάζουν στο Άντεν - Αιχμάλωτος ο υπ. Άμυνας

Μία αεροπορική βάση κοντά στο Άντεν κατέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και φαίνονται έτοιμοι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι αυτό της νότιας Υεμένης, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Αφού κατέλαβαν την αεροπορική βάση αλ Άναντ, οι Χούτι και οι στρατιώτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, προωθήθηκαν στα 20 χιλιόμετρα έξω από το Άντεν, όπου βρίσκεται ο Χάντι, αφού διέφυγε από την πρωτεύουσα Σανάα τον Φεβρουάριο.

Οι στρατιώτες στο στρατόπεδο Τζάμπαλ αλ Χαντίντ στο Άντεν πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν σε πολίτες να εισέλθουν σε αυτό και να αρπάξουν όπλα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κάτι που φαίνεται να σημαίνει ότι ο Χάντι χάνει τον έλεγχο της πόλης.

Οι μαχητές Χούτι έχουν φτάσει ως το Νταρ Σάαντ, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Άντεν, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Νωρίτερα αεροπλάνα έριξαν πυραύλους στη συνοικία της πόλης όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διέμενε ο Χάντι, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο σε ασφαλές σημείο.

Παράλληλα οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν τον υπουργό Άμυνας της Υεμένης, τον στρατηγό Μάχμουντ αλ Σουμπέιχι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Ο Σουμπέιχι αιχμαλωτίστηκε στην πόλη Χούτα», πρωτεύουσα της επαρχίας Λάχετζ, γειτονικής του Άντεν, και οδηγήθηκε στη Σανάα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντελσάλαμ.

Οι σουνιτικές αραβικές μοναρχίες γύρω από την Υεμένη καταδίκασαν την κατάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες, χαρακτηρίζοντάς την πραξικόπημα, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά για να βοηθήσουν τον Χάντι.

Αν και η μάχη για το Άντεν διεξάγεται επισήμως από το κίνημα των Χούτι, πολλοί στην Υεμένη πιστεύουν ότι ο πραγματικός υποκινητής της εκστρατείας αυτής είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σφοδρός επικριτής του Χάντι.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δεν βρίσκεται πλέον στο κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας στο Άντεν στο οποίο είχε μεταφερθεί μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από το κίνημα των Χούτι νωρίτερα φέτος, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πού ακριβώς βρίσκεται, δήλωσε απόψε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ στο Άντεν, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να λεηλατούν το κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας από όπου αναχώρησε ο Χάντι μερικές ώρες νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων