ΚΟΣΜΟΣ

Αντρέας Λούμπιτζ: Έκανε επίμονες προσπάθειες να διώξει τον κυβερνήτη από το κόκπιτ

Αντρέας Λούμπιτζ: Έκανε επίμονες προσπάθειες να διώξει τον κυβερνήτη από το κόκπιτ

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings που πιστεύεται πως σκοπίμως έριξε το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις, φαίνεται να έκανε επίμονες προσπάθειες να διώξει τον κυβερνήτη από το πιλοτήριο, ώστε να μείνει μόνος του και, προφανώς, να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του. 

Σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild, όπως αποκαλύπτεται από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών από το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, ο Αντρέας Λούμπιτζ, στα πρώτα είκοσι λεπτά της πτήσης από τη Βαρκελώνη προς Ντίσελντορφ, προέτρεψε (μάταια) δύο φορές , τον κυβερνήτη Πάτρικ Ζοντχάιμερ να πάει στην τουαλέτα. Κάτι που επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, την εκδοχή της «πτήσης αυτοκτονίας»

Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε ανοδική πορεία, ο Λούμπιτς ακούγεται να υπενθυμίζει στον κυβερνήτη πως δεν πήγε στην τουαλέτα ούτε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης στάσης τους στη Βαρκελώνη και πως μπορεί να πάει όποτε θέλει.

Όταν το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα), στις 10.27, ο κυβερνήτης λέει στον Λούμπιτς ότι φθάνουν και εκείνος απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και μετά του αναθέτει να προετοιμάσει το σκάφος για προσγείωση. Η απάντηση είναι και πάλι λακωνική: «Θα δούμε»

Στη συνέχεια ο Λούμπιτς λέει στον κυβερνήτη ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Μετά από δύο λεπτά ο κυβερνήτης λέει στον Λούμπιτς να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους και ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται. Όταν, τελικά, ο Ζοντχάιμερ αποχωρεί, η πόρτα κλείνει. Κι ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος πια στο πιλοτήριο.

Στις 10.29 το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος, γράφει η Bild.

Στις 10.32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος» σαν κάποιος να προσπαθεί να εισβάλλει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα» φωνάζει ο κυβερνήτης, ενώ κάποιοι από τους επιβάτες ουρλιάζουν.

Στις 10.35, έχουν καταγραφεί μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου, προφανώς από την προσπάθεια του κυβερνήτη να σπάσει την πόρτα με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!».

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10.40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.