ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: «Όλο το βουνό μυρίζει κηροζίνη»

Συντριβή Airbus: «Όλο το βουνό μυρίζει κηροζίνη»

Ο 42χρονος διασώστης Γκρέγκορι Λ. από τη Γερμανία, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη συντριβή του Airbus της Germanwings, και μίλησε στην εφημερίδα Bild για τις εικόνες φρίκης που αντίκρυσε στις γαλλικές Άλπεις.

Πατέρας δύο μικρών κοριτσιών, ο Γκρέγκορι Λ. περιγράφει την εμπειρία του αυτή ως τη «χειρότερη δουλειά της ζωής» του.

«Φτάσαμε το πρωί της Τετάρτης, την ημέρα της συντριβής, στο σημείο με μοτοσυκλέτες μέχρι τα 1.500 πόδια και στη συνέχεια χρειάστηκε να ανέβουμε πιο πάνω με τα πόδια. Εμείς σηματοδοτήσαμε το μονοπάτι για να καθοδογήσουμε τις επόμενες ομάδες διάσωσης», λέει στην Bild.

Η δουλειά του είναι να παρέχει πρώτες βοήθειες σε τραυματίες στα βουνά. «Μέρος της δουλειάς μου είναι επίσης να βλέπω ανθρώπους νεκρούς. Αλλά μέχρι εκεί...». Ο 42χρονος δεν ήταν προετοιμασμένος γι' αυτό που θα αντίκριζε.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εδώ υπάρχουν 150 πτώματα. Η λέξη "πτώμα" είναι θεωρητική, αφού δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπεις. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα», είπε ο Γερμανός, ο οποίος μετά από οχτώ ώρες συνεχούς αναζήτησης και ψυχολογικής εξάντλησης πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

«Όλο το βουνό μυρίζει κηροζίνη πολύ έντονα, μετά από λίγες ώρες σε πιάνει πονοκέφαλος, ζαλίζεσαι. Υπάρχουν παντού διάσπαρτα μικρά εξαρτήματα από το αεροσκάφος, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ρούχα. Η δική μας προτεραιότητα ήταν να βρούμε το μαύρο κουτί. Το πρώτο βρέθηκε γρήγορα, το δεύτερο όμως δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να το βρούμε».