ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα της υπόθεσης Μπερκίν Ελβάν

Τουρκία: Κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα της υπόθεσης Μπερκίν Ελβάν

Ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου, άγνωστη παραμένει η τύχη του Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος κρατείται όμηρος σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από ενόπλους, καθώς έχει απαγορευθεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η μετάδοση πληροφοριών για το συμβάν.

Στις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) κρατά ένα όπλο στον κρόταφο του εισαγγελέα Mehmet Selim Kiraz και με το άλλο χέρι του έχει φιμώσει το στόμα με ένα μαντήλι.

Οι δράστες, με ανάρτησή τους στο Twitter, έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλιώς απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα.

Τα μέλη της οργάνωσης απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και να απολογηθούν δημόσια, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτήριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δραστών και των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η Χουριέτ, με σημάδια για άμεση και ασφαλή λήξη της ομηρίας.

Στο άκουσμα της είδησης, ο πατέρας του 15χρονου, Σαμί Ελβάν, είπε πως ο εισαγγελέας πρέπει να απελευθερωθεί, τονίζοντας ότι το αίμα δεν μπορεί να ξεπλυθεί με αίμα.

Ο 15χρονος Μερκίν Ελβάν, είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορές κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που ακούστηκαν γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Τρίτης (31/03/2015), στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου του Τσαγλαγιάν, όπου κρατείται ο όμηρος. Αφού οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτήριο απομακρύνθηκαν, εισέβαλαν σε αυτό μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Νωρίτερα ένα γενικό μπλακ άουτ βύθισε στο σκοτάδι Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και πολλές ακόμη πόλεις της χώρας, ενώ οι Αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης.

Αν και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEIAS) της χώρας, που διαχειρίζεται τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας προκάλεσε το μπλακ άουτ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια αυτής της διακοπής, ακόμη και την πιθανότητα να προκλήθηκε σκοπίμως ώστε να ακολουθήσει τρομοκρατικό χτύπημα».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία εξακολουθούν να βρίσκονται οι δύο ένοπλοι που κρατούν όμηρο τον Mehmet Selim Kiraz, εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου, Μπερκίν Ελβάν.

Οι δύο άνδρες είχαν απειλήσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέχρι τις 15.35 (ώρα Τουρκίας και Ελλάδος), θα σκοτώσουν τον Κιράζ, κάτι που ωστόσο δεν έπραξαν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, Σελαμί Αλτινόκ, οι διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους βρίσκονται σε εξέλιξη και εκφράζεται αισιοδοξία ότι ο Κιράζ θα αφεθή τελικά ελεύθερος.

Σχετικές ειδήσεις