ΚΟΣΜΟΣ

Τις τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης κατέγραψε επιβάτης με το κινητό του

Τις τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης κατέγραψε επιβάτης με το κινητό του

Τη στιγμή που οι έρευνες στα συντρίμμια του Airbus στις γαλλικές Άλπεις συνεχίζονται και οι αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στο σκοτεινό, όπως φαίνεται, προφίλ του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς αλλά και το τι γνώριζε και τι όχι η Lufthansa για το ψυχολογικό προφίλ του πιλότου, το Paris Match και η Bild υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο με τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης.

Το γαλλικό περιοδικό Paris Match και η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρουν ότι έχουν στην κατοχή τους βίντεο-ντοκουμέντο με τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης 4U9525 της Germanwings.

Τα τελευταία αυτά δραματικά δευτερόλεπτα, όπου ακούγονται σε διαφορετικές γλώσσες απεγνωσμένες επικλήσεις στο Θεό και ουρλιαχτά, βιντεοσκόπησε επιβάτης με το κινητό του. Η συσκευή διαλύθηκε, ωστόσο η κάρτα SIM φαίνεται ότι βρέθηκε στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την Bild και το Paris Match, τα τελευταία δευτερόλεπτα μαρτυρούν τον απόλυτο τρόμο που βίωσαν οι επιβάτες όταν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε και το χάος που προηγήθηκε της συντριβής.

Λέγεται ακόμη πως ακούγεται και ένας ήχος από μεταλλικό αντικείμενο που πιστεύεται πως ήταν το τσεκούρι που χρησιμοποίησε ο πιλότος στην απελπισμένη προσπάθειά του να σπάσει την πόρτα του πιλοτηρίου και αποτρέψει το μοιραίο.

Ακολουθεί ένα ισχυρό τράνταγμα και, στη συνέχεια, νεκρική σιγή.

Όπως περιγράφει το Paris Match, "το σκηνικό ήταν τόσο χαώδες που είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς πρόσωπα. Ωστόσο, τα ουρλιαχτά των επιβατών επιβεβαιώνουν πως γνώριζαν ακριβώς τι επρόκειτο να τους συμβεί". Φωνές ακούγονται να λένε: ''Ω, Θεέ μου'', γράφει η Mirror.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από το μαύρο κουτί που κατέγραφε τις συνομιλίες, στις 10.10, δέκα λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος Πάτρικ Σόντενχαιμερ λέει στον συγκυβερνήτη: ''Δεν έχω πάει τουαλέτα πριν την απογείωση''. ''Να πας όποτε θες'', η απάντηση του Λούμπιτς.

Στις 10.27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντίσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: "Ελπίζω" και "Θα δούμε". Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι "τώρα" μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σόντενχαιμερ έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος.

Στις 10.29 το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος.

Στις 10.32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας "δυνατός κρότος", σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. "Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα", παρακαλά ο κυβερνήτης ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10.35, νέοι "μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου", την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: "Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!"

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10.40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

H Lufthansa γνώριζε...

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Αντρέας Λούμπιτς φέρεται να είχε ενημερώσει τη σχολή εκπαίδευσης πιλότων όπου φοιτούσε για ένα «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο», το 2009.

Η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις, αρκέστηκε απλώς στο να δηλώσει πως παρέδωσε το επίμαχο έγγραφο στους εισαγγελείς.