ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι στο Τικρίτ

Ιράκ: Εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι στο Τικρίτ

Οι ιρακινές δυνάμεις, που ανακατέλαβαν την πόλη Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος, ανακάλυψαν την Τετάρτη (1/4) ομαδικούς τάφους στους οποίους βρίσκονταν τα πτώματα εκατοντάδων νεοσύλλεκτων που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014, δήλωσε ένας υπουργός.

Η σφαγή του Σπάικερ, από το όνομα της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται βόρεια του Τικρίτ απ’ όπου οι τζιχαντιστές απήγαγαν τους κυρίως σιίτες νεοσύλλεκτους, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Γάμπαν δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στη συνοικία όπου βρισκόταν το μέγαρο του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, στην όχθη του ποταμού Τίγρη.

«Αυτή η τοποθεσία μάς θυμίζει όσους σκοτώθηκαν άδικα, μας θυμίζει τη σφαγή», δήλωσε ο Γάμπαν, με δάκρυα στα μάτια, από ένα σημείο του Τίγρη όπου βρισκόταν το κτίριο του λιμενικού όπου είναι ακόμη ορατά σημάδια από αίμα. «Ήταν αθώοι», πρόσθεσε.

«Σήμερα ο δειλοί νικήθηκαν, Θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλο το Ιράκ», υπογράμμισε.

Φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ΙΚ έδειχναν στρατιώτες να εκτελούνται και να ρίχνονται στον Τίγρη στο σημείο κοντά στο κτίριο του λιμενικού.

«Βρήκαμε δεκάδες δελτία ταυτότητας» κοντά σε έναν από τους ομαδικούς τάφους, επεσήμανε ο αστυνόμος Χουσέιν αλ Ρικάμπι. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ταυτότητα των νεοσύλλεκτων που εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το ΙΚ, που κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ κατά την προέλασή του τον Ιούνιο του 2014, επιτέθηκε τον ίδιο μήνα στη στρατιωτική βάση Σπάικερ και σκότωσε εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στην πλειονότητά τους σιίτες. Σουνιτικές φυλές κατηγορήθηκαν ότι συνήργησαν στη σφαγή.