ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κατάληψη κεντρικής συνοικίας του Άντεν από τους Χούτι

Υεμένη: Κατάληψη κεντρικής συνοικίας του Άντεν από τους Χούτι

Ισχυρό πλήγμα στον, υπό τη Σαουδική Αραβία, συνασπισμό κατάφεραν οι σιίτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους καταλαμβάνοντας τον έλεγχο κεντρικής συμμαχίας του Άντεν.Εν τω μεταξύ, δεκάδες στρατιώτες αποβιβάσθηκαν σήμερα στο Άντεν, ώρες αφού οι μαχητές Χούτι προωθήθηκαν μέχρι την καρδιά της πόλης αυτής της νότιας Υεμένης.

Το νότιο λιμάνι του Άντεν ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των μαχητών που είναι πιστοί στον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε πριν από μία εβδομάδα από το Άντεν και παρακολουθεί από το Ριάντ την κατάρρευση της εξουσίας του.

Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα Σαναά μαζί με οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, άντεξαν οκτώ ημέρες αεροπορικών επιδρομών από τον περιφερειακό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ο οποίος έχει στόχο την επιστροφή του Χάντι στην εξουσία.

Κάτοικοι της κεντρικής συνοικίας Κράτερ του Άντεν είπαν πως μαχητές Χούτι και σύμμαχοί τους ήλεγχαν σήμερα το μεσημέρι τη συνοικία, αναπτύσσοντας άρματα μάχης και περιπόλους στους άδειους δρόμους της, μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που οι μάχες έφθασαν τόσο βαθιά στο κέντρο του Άντεν.

Εκπρόσωπος των Χούτι είχε δηλώσει αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως οι μάχες στο Άντεν δείχνουν πως η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έχει αποτύχει.

Εξάλλου, στο λιμάνι της Μουκάλα της Αραβικής Θάλασσας, 500 χλμ. ανατολικά του Άντεν, μαχητές της αλ-Κάιντα επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατουμένους, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη της αλ-Κάιντα, έγινε γνωστό από πηγές στην τοπική αστυνομία και διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ένας από τους δραπέτες είναι ο Χάλεντ Μπατάρφι, ένα στέλεχος της αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, τον ισχυρό περιφερειακό κλάδο του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος. Ο Μπατάρφι ήταν ένας επαρχιακός αρχηγός της αλ-Κάιντα ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην Υεμένη, δήλωσαν πηγές στις
δυνάμεις ασφαλείας.

Στρατιώτες πιστοί στον Χάντι συγκρούσθηκαν με τους μαχητές της αλ-Κάιντα σήμερα το πρωί στη Μουκάλα, έγινε γνωστό από τους κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις