ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα από τις υπό τη Σ. Αραβία δυνάμεις

Υεμένη: Ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα από τις υπό τη Σ. Αραβία δυνάμεις

Μαχητικά αεροσκάφη της υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας προχώρησαν σε ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα για τους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Άντεν της Υεμένης.

Τα πακέτα που ερρίφθησαν περιέχουν ελαφρύ οπλισμό, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και εκτοξευτήρες αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων. Η ρίψη έγινε στην Ταουάχι, μια συνοικία στο άκρο της χερσονήσου του Άντεν, που τελεί υπό τον έλεγχο μαχητών οι οποίοι είναι πιστοί στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η εφημερίδα Άντεν αλ Γαντ, η οποία είναι προσκείμενη στην κυβέρνηση του Χάντι, δημοσίευσε φωτογραφίες ενός ξύλινου κιβωτίου από αυτά που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα. Ντόπιοι εθεάθησαν να φορτώνουν τα κιβώτια σε φορτηγάκια.

Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, στην οποία συμμετέχουν ιδίως οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και άλλες αραβικές χώρες, προσπαθεί να αποτρέψει την κατίσχυση των Χούτι στην Υεμένη και να επαναφέρει τον Χάντι στην εξουσία.

Κατάληψη επαρχιακής πόλη από την Αλ Κάιντα

Μαχητές της αλ Κάιντα κατέλαβαν εν μέρει σήμερα (03/04) την πόλη Μουκάλα, πρωτεύουσα μιας επαρχίας της νότιας Υεμένης, την επομένη της επίθεσής τους εναντίον της φυλακής στην πόλη αυτή και της απελευθέρωσης 300 και πλέον κρατουμένων, δήλωσαν ένας αξιωματούχος και κάτοικοι.

Περίπου 200 ως 300 αντάρτες αναπτύχθηκαν σε κεντρικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου εγκατέστησαν σημεία ελέγχου στα οποία κυματίζει το μαύρο λάβαρο του εξτρεμιστικού δικτύου, ανέφεραν κάτοικοι.

«Μαχητές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ελέγχουν συνοικίες της Μουκάλα, αλλά όχι το σύνολο της πόλης», της πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.

Νευραλγικής σημασίας τοποθεσίες, όπως στρατόπεδα των ενόπλων δυνάμεων, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Μουκάλα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης «βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μετά την είσοδό τους στην πόλη μέλη της ΑΚΑΧ απηύθυναν από τα τεμένη εκκλήσεις στους κατοίκους να συμμετάσχουν «στον τζιχάντ εναντίον των σιιτών», τη στιγμή που οι σιίτες παραστρατιωτικοί Χούτι προσπαθούν να καταλάβουν το Άντεν, την κυριότερη πόλη του νότου, δήλωσαν κάτοικοι.

Ένας από τους ηγέτες της ΑΚΑΧ, ο Χάλεντ Μπατάρφι, ήταν ανάμεσα στους 300 φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν χθες Πέμπτη στην επίθεση των ισλαμιστών μαχητών εναντίον της κεντρικής φυλακής στη Μουκάλα, είπαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης.

Οι μαχητές της αλ Κάιντα επιτέθηκαν επίσης χθες στην έδρα των αρχών της επαρχίας, το τοπικό παράρτημα της κεντρικής τράπεζας, τα κεντρικά γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας και το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις