ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Λυσσαλέες μάχες – Πάνω από 110 οι νεκροί στον Νότο

Υεμένη: Λυσσαλέες μάχες – Πάνω από 110 οι νεκροί στον Νότο

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νέες μάχες στη Νότια Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών και υποστηρικτών του προέδρου της χώρας, Μανσούρ Χάντι.

Τη δωδέκατη ημέρα της επιχείρησης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, οι μάχες επικεντρώνονταν στο νότιο τμήμα της Υεμένης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 114 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 53 στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με έναν απολογισμό από διάφορες πηγές.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται κάθε ώρα στη χώρα όπου τα νοσοκομεία, ελλείψει φαρμάκων και αναλωσίμων, δεν είναι σε θέση να παράσχουν φροντίδες στους τραυματίες, που είναι εκατοντάδες.

Στη χώρα δεν φθάνει βοήθεια από το εξωτερικό. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) έκανε λόγο σήμερα για "επιμελητειακά προβλήματα" σε ό,τι αφορά τη διανομή βοήθειας.

Περίπου 48 τόνοι φαρμάκων και κουτιά με χειρουργικό εξοπλισμό αναμένουν το πράσινο φως για να αναχωρήσουν αεροπορικώς ή με πλοίο, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, η οποία είναι επίσης έτοιμη να αποστείλει σκηνές, γεννήτριες και εξοπλισμό για την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Άντεν, την μεγάλη πόλη του νότου όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Οι συγκρούσεις από την Κυριακή στοίχισαν τη ζωή σε "17 αμάχους και 10 μαχητές των λαϊκών επιτροπών", υποστηρικτών του προέδρου Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή.

Από τη δική του πλευρά ένας στρατιωτικός έδωσε έναν απολογισμό 26 νεκρών στις τάξεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι παραστρατιωτικοί αυτοί και οι σύμμαχοί τους, οι στρατιωτικοί που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κατέλαβαν τον περασμένο χρόνο τη Σαναά και τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, πριν αρχίσουν να προελαύνουν τον Μάρτιο προς το Άντεν. Χθες Κυριακή, κατέλαβαν την έδρα της επαρχιακής διοίκησης.

Η σύγκρουση στην Υεμένη οδηγεί την ήδη πάμπτωχη χώρα προς μια ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε από δική της πλευρά η UNICEF, το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς των τελευταίων ημερών είναι και 62 παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, και ο αριθμός ενδέχεται να είναι "πολύ χειρότερος" από αυτόν. Εν μέρει, σύμφωνα με την οργάνωση, αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό παιδιών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, στις τάξεις διαφόρων ενόπλων οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις