ΚΟΣΜΟΣ

«Ιστορική ευκαιρία» για να συναντηθούν Ομπάμα και Κάστρο

«Ιστορική ευκαιρία» για να συναντηθούν Ομπάμα και Κάστρο

Στον Παναμά έφθασε το βράδυ της Πέμπτης (9/4/2015) ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής και κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Σύνοδος, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν 33 ακόμα ηγέτες της αμερικανικής ηπείρου. Η συνάντηση των δύο ηγετών έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορική ευκαιρία», ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για τη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Αβάνας μετά από σχεδόν μισό αιώνα τεταμένων διακρατικών σχέσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έκανε δηλώσεις για τις προσπάθειες των δύο χωρών να δημιουργήσουν νέες διπλωματικές σχέσεις. Ξεκαθάρισε πως σύντομα θα υπάρξει η πρόταση να βγει η Κούβα από τη λίστα των ΗΠΑ με τις χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Εάν η Αμερική προχωρήσει σε αυτή την απόφαση τότε ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει η θετικότερη δυνατή εξέλιξη στις Αμερικανο- κουβανικές σχέσεις.

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της χειραψίας των δύο ανδρών πριν από τη συνάντησή τους, η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κούβας σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 1958.

tweet

Είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Κουβανός ομόλογός του, Μπρούνο Ροντρίγκεζ κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών μετά το ιστορικό άνοιγμα για διπλωματική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις