ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζαν – Μαρί Λεπέν δεν αποχωρεί από την πολιτική

Ο Ζαν – Μαρί Λεπέν δεν αποχωρεί από την πολιτική

Ο ιδρυτής του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν δήλωσε, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι θα παραμείνει στην πολιτική μέχρι να πεθάνει, επαναλαμβάνοντας σχόλια που δείχνουν ότι δεν κάνει πίσω στην οικογενειακή βεντέτα η οποία έχει περιπλέξει την εκστρατεία της ακροδεξιάς για να κερδίσει την εξουσία.

Έπειτα από τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα για τους θαλάμους αερίων των ναζί και για τον Γάλλο ηγέτη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Φιλίπ Πεταίν, τα οποία προκάλεσαν κρίση στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, ο 86χρονος πρώην αλεξιπτωτιστής εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του στον Πεταίν.

Ο Λεπέν, που ήταν πρόεδρος του FN για δεκαετίες προτού παραδώσει το 2011 τα ηνία στην κόρη του, την Μαρίν, είπε πως ο Πεταίν, η κυβέρνηση του οποίου είχε συμμετάσχει στην αποστολή Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είχε την εποχή εκείνη νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο.

«Κατά συνέπεια δεν νομίζω καθόλου ότι ο Στρατάρχης Πεταίν ήταν προδότης. Νομίζω ότι τιμωρήθηκε πολύ αυστηρά. Πιστεύω πως ήταν άδικο», είπε.

Ενώ ο πατέρας της αρκούνταν να προσελκύει ψήφους διαμαρτυρίας χωρίς πραγματικά να στοχεύει στην εξουσία, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να απαλείψει την αντι-σημιτική εικόνα του αντι-μεταναστευτικού κόμματος και να διευρύνει την απήχησή του στους ψηφοφόρους καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία το 2017.
Ένα από τα εμπόδια σε αυτή την επιδίωξή της ήταν πάντα πώς να χειριστεί το θέμα του πατέρα της, ο οποίος χρησιμοποιεί τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του κόμματος για να προκαλεί συχνά διαμάχες στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν συμφώνησε χθες, Δευτέρα, να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές έπειτα από το σάλο που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι επανέλαβε δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν αποκαλώντας «λεπτομέρεια της ιστορίας» τους θαλάμους αερίου των ναζί.

Αν και απέσυρε λίγο από το δηλητήριο που είχε ρίξει στη δημόσια αντιπαράθεση, επέμεινε στη συνέντευξη στο Ρόιτερς ότι δεν θα λάβει υπόψη την άλλη απαίτηση της κόρης του – να παραιτηθεί εντελώς από την πολιτική.

«Θα είμαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άλλα τέσσερα χρόνια, άρα καθόλου δεν αποσύρομαι», είπε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. «Θα πάω μέχρι το τέλος ή όσο το "Αφεντικό" δεν με ανακαλεί».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αντιμετωπίσει κυρώσεις όταν η ηγεσία του κόμματος συνέλθει για να συζητήσει τα σχόλιά του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λεπέν, που αντλεί ακόμα μεγάλη υποστήριξη από τους βετεράνους του κόμματος, ήταν απορριπτικός.

«Δεν βλέπω ποιος στο Εθνικό Μέτωπο μπορεί να φανταστεί την επιβολή κυρώσεων στον ιδρυτή που, για 40 χρόνια, ηγήθηκε του κόμματος στο οποίο εκείνοι μπορεί να έχουν ενταχθεί δύο ή τρία χρόνια πριν. Αυτό είναι αστείο. Και θα χρειάζονταν έναν λόγο. Για ποιο λόγο; Επειδή έδωσα μία συνέντευξη σε μία εφημερίδα; Αυτό δεν μπορεί να είναι σοβαρό», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κόρη του θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και δεν θεωρείται πιθανό να κερδίσει.