ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: «Προεδρική» δέσμευση για την ανέλκυση του Sewol

Νότια Κορέα: «Προεδρική» δέσμευση για την ανέλκυση του Sewol

Ένα χρόνο μετά τη βύθιση του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού Sewol που παρέσυρε στο θάνατο 304 ανθρώπους, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν-Χουέ δεσμεύτηκε για την ανέλκυσή του «μόλις αυτό καταστεί εφικτό», ανταποκρινόμενη στις επίμονες εκκλήσεις των οικογενειών των θυμάτων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Θα λάβω τα αναγκαία μέτρα για την ανέλκυση του πλοίου μόλις γίνει δυνατόν», δήλωσε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο νησί Τζίλο σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας.

Sewol 3

Το υπερφορτωμένο οχηματαγωγό βυθίστηκε στις 16 Απριλίου 2014 στα ανοικτά του νησιού Τζίλο. Μετέφερε 476 άτομα, ανάμεσά τους 325 μαθητές. Οι 250 από αυτούς χάθηκαν στο ναυάγιο. Ακόμη εννέα άνθρωποι αγνοούνται.

Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 40 μέτρων.

pshfisma

Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρουν την τελετή μνήμης, εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευθεί επισήμως για την ανέλκυση του βάρους 6.825 τόνων οχηματαγωγού, μία δύσκολη και δαπανηρή επιχείρηση, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 110 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα έδειξε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε στην τραγωδία, από την υπερφόρτωση του πλοίου και την πραγματοποίηση παράνομων εργασιών αναδιαμόρφωσης των χώρων του μέχρι την ανεπάρκεια του πληρώματος και την καθυστέρηση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών, ενώ αναδείχθηκε η διαφθορά δημοσίων λειτουργών και οι ανεπάρκειες στον έλεγχο τήρησης των κανονισμών ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων