ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση Νταβούτογλου για το ψήφισμα περί γενοκτονίας των Αρμενίων

Αντίδραση Νταβούτογλου για το ψήφισμα περί γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε έντονα σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητεί από τη χώρα του να αναγνωρίσει «τη γενοκτονία» των Αρμενίων του 1915, και υποστήριξε πως το ψήφισμα αυτό συμβολίζει την άνοδο του «ρατσισμού» στην Ευρώπη.

«Αν θέλει να συμβάλλει στην ειρήνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις που υποκινούν στο μίσος απέναντι σε μια συγκεκριμένη θρησκεία ή σε μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Το θέμα ξεπερνά πλέον το τουρκο-αρμενικό ζήτημα. Είναι ένα νέο δείγμα ρατσισμού στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εθνικιστών ή ακροδεξιών βουλευτών. «Όλες οι περιθωριακές ομάδες της Ευρώπης κατάφεραν να αποκτήσουν έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κατήγγειλε, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις εκεί λαμβάνονται «με πολύ ελαφρό τρόπο».

Καθώς πλησιάζουν οι τελετές για τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, αυξάνει η ένταση μεταξύ της Τουρκίας, που απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία για τη σφαγή αυτή, και των χωρών που την αναγνωρίζουν ως γενοκτονία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων προκαλώντας την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Σύμφωνα με την Αρμενία και πολλές άλλες χώρες, οι σφαγές αυτές κόστισαν τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους στη διάρκεια μιας συστηματικής εκστρατείας εξόντωσής τους. Η Τουρκία αντίθετα δεν αναγνωρίζει παρά τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων, για τους οποίους υποστηρίζει πως έπεσαν θύματα ένοπλων ομάδων ή του λιμού.

Εξάλλου ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο Γιουσούφ Καμπλάν, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι διεξάγουν «έναν ανομολόγητο πόλεμο εναντίον της Τουρκίας», και επικαλέσθηκε «τους πολέμους των θρησκειών και την αιματηρή ιστορία της αποικιοκρατίας τους».

Σχετικές ειδήσεις