ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νεκρός ο πρώην υπασπιστής του Σαντάμ

Ιράκ: Νεκρός ο πρώην υπασπιστής του Σαντάμ

Ένας πρώην υπασπιστής του πρώην Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσείν και εκ των επικεφαλής της εξέγερσης στο Ιράκ, σκοτώθηκε από ιρακινές δυνάμεις με την ανάμειξη Σιιτών πολιτοφυλάκων σε μία επιχείρηση εναντίον ανταρτών.

Ο Ραέντ Αλ- Τζουμπούρι, κυβερνήτης της επαρχίας του Σαλαχουντίν, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό αλ – Αραμπίγια ότι ο Εζάτ Ιμπραήμ αλ – Ντούρι έχει σκοτωθεί και ο σταθμός μετέδωσε τη φωτογραφία ενός νεκρού άνδρα, ο οποίος μοιάζει στον αλ – Ντούρι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Σαλαχουντίν, δήλωσε ότι ο Εζάτ αλ – Ντούρι σκοτώθηκε στην περιοχή κοντά στο βουνό Χαμρίν όταν ο ίδιος και άλλοι αντάρτες περικυκλώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας.

«Μία ομάδα δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσε την περιοχή και αυτοί οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Τρεις από αυτούς ήταν καμικάζι και ανατίναξαν τα εκρηκτικά που έφεραν. Ανάμεσα στα πτώματα ήταν και αυτό του αλ – Ντούρι», δήλωσε.

«Αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για αυτούς που αναμείχθηκαν στην επιχείρηση. Θεωρείτο εγκέφαλος αυτής της τρομοκρατικής ομάδας», είπε αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα, η οποία δημιουργήθηκε στην Συρία και το Ιράκ.

Η Βαγδάτη κινείται επιθετικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πρώην Μπααθιστών, οι οποίοι ήταν πιστοί στον Σαντάμ, για να ανακαταλάβει εδάφη στην σουνιτική ενδοχώρα, τα οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές πέρυσι το καλοκαίρι. Ο αλ – Ντούρι εκτιμάται ότι ήταν πρόσωπο – κλειδί σ’ αυτή την ανταρσία.

Ενώ η Βαγδάτη έχει ανακοινώσει πολλές φορές στο παρελθόν τον θάνατο του αλ – Ντούρι, αυτή την φορά φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν απεικονίζουν έναν άνδρα με παρόμοια χαρακτηριστικά και κόκκινα μαλλιά ο οποίος μοιάζει με τον αλ – Ντούρι. Δείγμα γενετικού υλικού από την σορό θα εξεταστεί για να επιβεβαιωθεί ότι είναι αυτός, δήλωσε ο αλ – Τζουμπούρι.

Ο Άχμεντ αλ – Κραίμ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου του Σαλαχουντίν, δήλωσε ότι η είδηση για τον θάνατο του αλ – Ντούρι δεν επιβεβαιώθηκε και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του δεν πιστεύουν ότι είναι αυτός ο άνδρας στις φωτογραφίες.

Ο Χάλεντ Χάσαμ, μέλος της επιτροπής ασφάλειας του περιφερειακού συμβουλίου του Σαλαχουντίν, δήλωσε ότι η επιτροπή είναι 70% σίγουρη ότι ο αλ – Ντούρι έχει σκοτωθεί, αλλά περιμένουν τα ιατρικά αποτελέσματα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπάαθ Χτάγιέρ Αλμουρσίντι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό αλ – Χαντάτ, διέψευσε τις αναφορές για τον θάνατο του αλ – Ντούρι.

Μετά από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, ο αλ – Ντούρι είχε ηγηθεί μίας εξέγερσης εναντίον της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ, οργανώνοντας σημαντικές επιθέσεις κατά των συμβόλων της νέας εποχής.

Σχετικές ειδήσεις