ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: «Στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της»

WSJ: «Στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της»

«Στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», υποστηρίζει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Χόλμαν Τζένκινς, αναλύει γιατί ένα Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης που είναι βαθύτερα και ξεπερνούν τα στενά όρια της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα επιτίθεται αρχικά στην κυβέρνηση και αναφέρει ότι «δεν έχει παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό, εναλλακτικό πλάνο για την ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς ως σοσιαλιστές αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις και την απορύθμιση της αγοράς».

Σύμφωνα με τον Τζένκινς, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα είναι μια συλλογή από μεμονωμένους πόλους που έχουν μικρή κυβερνητική εμπειρία.«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως επιδιώκουν μια συνεκτική στρατηγική. Τους ενδιαφέρει τα μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα για την κυβερνητική καριέρα τους. Συμπεριφέρονται σαν να πιστεύουν πως η Ευρώπη μπλοφάρει και τελικά θα τους δώσει λευκή επιταγή», αναφέρει.

Κατά τον Τζένκινς, υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν μπλοφάρει. Μια άποψη που εκτίθεται στα μεγάλα ΜΜΕ και λέει πως η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία θα έβλεπαν με ευχαρίστηση μια τέτοια προοπτική, καθώς θα μειωνόταν έτσι το ριζοσπαστικό κύμα εντός των δικών τους χωρών. «Κι αν η Ευρώπη κάνει λάθος;», διερωτάται ο δημοσιογράφος. Αναφέρει πως η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήματα και να προσφέρει αυτό που δεν θα δώσουν οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης. Ούτε να κρατήσει τους φιλόδοξους νέους που φεύγουν για το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή τη Σίλικον Βάλεϊ.

Το άρθρο καταλήγει: «Η μεταρρύθμιση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, κατέληξε να σημαίνει παράδοση στους Γερμανούς. Ακριβώς αντίθετο από ότι είχαν υποσχεθεί άπαντες στους ψηφοφόρους. Το ευρώ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει την ανακαίνιση των εθνικών οικονομιών, αλλιώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Η αναχώρηση της Ελλάδας (που είναι όλο και πιο πιθανή) δεν θα λύσει τίποτα στην Ευρώπη. Αν φύγει η Ελλάδα θα είναι γιατί απέτυχε να αδράξει την ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων που η υπόλοιπη Ευρώπη αρνείται να κατανοήσει. Μια πραγματική λύση θα ήταν να δοθεί στην Ελλάδα μια κάποια ελάφρυνση χρέους και σε αντάλλαγμα να προχωρήσει σε μια λογική αναμόρφωση υπέρ της αγοράς. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η Ευρώπη».

Σχετικές ειδήσεις