ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (photos)

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (photos)

Με επίκεντρο το Γερεβάν και εκδηλώσεις από τους Αρμενίους της Διασποράς σε κάθε μέρος της υφηλίου κορυφώνονται οι τελετές μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν «ανεβάσει ταχύτητα» γύρω από την αναγνώριση του εγκλήματος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προτιμά να επικεντρωθεί στην επέτειο για τη Μάχη της Καλλίπολης. Επιμένει ο Ερντογάν πως «οι πρόγονοι της Τουρκίας δεν διέπραξαν διωγμούς» και λέει ότι οι αριθμοί των θυμάτων «είναι αβάσιμοι».

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αρμενία για τη συμπλήρωση 100 ετών από τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, γύρω από τις οποίες έχει αναπτυχθεί διαμάχη για το εάν επρόκειτο ή όχι για γενοκτονία.

Στο Γερεβάν βρίσκονται και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Φρανσουά Ολάντ και Βλάντιμιρ Πούτιν αντίστοιχα, οι οποίοι και λαμβάνουν μέρος στην τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

Στις 24 Απριλίου του 1915, συνελήφθησαν μαζικά οι κορυφαίοι της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η ημερομηνία θεωρείται συμβατικά η πρώτη πράξη των διωγμών που χαρακτηρίζεται η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Τελετή θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας και στην Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η χώρα του συμμερίζεται και μοιράζεται τον πόνο των Αρμενίων, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι για την Τουρκία δεν υφίσταται «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα, δήλωσε «ευγνώμων σε όσους βρίσκονται εδώ για να δείξουν την προσήλωσή τους στις ανθρώπινες αξίες, για να δείξουν ότι τίποτε δεν ξεχάστηκε, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 100 χρόνια».

Η επέτειος είναι πάντοτε ιδιαίτερη ημέρα για τους Αρμενίους ανά τον κόσμο, αλλά η φετινή είναι ξεχωριστή καθώς όχι μόνο κλείνει αιώνα αλλά συμπίμπτει με σημαντικές «επιτυχίες» της αρμενικής κοινότητας στη μάχη της να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ο χαρακτηρισμός έχει υιοθετηθεί και επισήμως από όλο και περισσότερα κράτη παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας.

Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Απριλίου τις εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης, που παραδοσιακά γίνονταν στις 25 Απριλίου, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αρμενίων, που κατήγγειλαν ανοικτά «ανήθικο πολιτικό ελιγμό» -στόχος είχε θεωρεί ο «αντιπερισπασμός» των φωτογραφικών φακών.

«Πρόκειται για έναν ανήθικο πολιτικό ελιγμό» δήλωσε ο Οχάνες Κιλιτσντάγκι, ερευνητής και συγγραφέας της αρμένικης εφημερίδας Agos. «Πρόκειται για φτηνή πολιτική, μια προσπάθεια να αρθεί η πίεση στην Τουρκία» τονίζει.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο τελετές μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνται στις 18 Μαρτίου και στις 25 Απριλίου» προσθέτει.

Σχετικές ειδήσεις