Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

System of a Down: Επανενώθηκαν και μιλούν για της γενοκτονία των Αρμενίων

Σοφία Βεργοπούλου

Όσοι θαυμάζουν ή απλώς ακούνε τη μουσική των System of a Down πιθανότατα ενθουσιάστηκαν με την επανένωσή τους. Αυτό όμως που δεν ξέρουν είναι το γιατί; Και ναι όλα έχουν να κάνουν με την επέτειο 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Tα μέλη των System of a Down είναι όλοι απόγονοι επιζώντων της μαζικής σφαγής των Αρμενίων. Στο πρώτο τους άλμπουμ υπάρχει ένα κομμάτι το "P.L.U.C.K.," όπου ο τραγουδιστής του γκρουπ Serj Tankian λέει "Μια ολόκληρη φυλή, γενοκτονία, μας πήραν όλη μας την τιμή". Σε κάθε τους δουλειά το γκρουπ προσπαθεί να υπενθυμίζει στο διεθνές κοινό του τι συνέβη 100 χρόνια πριν.

Επ΄ευκαιρία τις εκδηλώσεις μνήμης το γκρουπ επανενώθηκε και έκανε ένα παγκόσμιο τουρ με τίτλο "Wake Up the Souls" (Ξυπνήστε ψυχές) το οποίο ολοκληρώθηκε χθες (23/4) με τη συναυλία τους στην Αρμενία. Εν τω μεταξύ στο site τους υπάρχει ένας interactive χάρτης ο οποίος δείχνει πως κάθε χώρα αντιμετωπίζει το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και ποιες χώρες την έχουν αναγνωρίσει.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό Rolling Stone ο Tankian αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι για τους απόγονους των Αρμενίων να αναγνωριστεί η γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη. "Είναι εξίσου σημαντικό και για τον τουρκικό λαό να μάθει την αλήθεια. Ξεκινώντας από τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων θα φτάσουμε στο σήμερα και στο τι συμβαίνει τώρα" αναφέρει. "Καμία διεθνής συμφωνία δεν έχει γίνει για να σταματήσουν οι γενοκτονίες. Η ΙSIS με εκατόμβες θυμάτων δρα ανενόχλητη στη Συρία. Όταν βλέπω ότι ανακαλύπτουν ομαδικούς τάφους στη Συρία πως γίνεται να μη σκεφτώ τα οστά των προγόνων μας που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ίδια έρημο. Ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20 αιώνα και έγινε στο ίδιο σημείο. Αν αυτό δεν είναι συμβολισμός τότε πραγματικά δεν ξέρω τι είναι" καταλήγει.

Ερωτηθείς για τις ιστορίες που έχει ακούσει από τους παππούδες του, ο Tankian μιλά για τον τρόμο. Η γιαγιά μου ήταν μικρό παιδί, λέει και σώθηκε από έναν Τούρκο δήμαρχο. Ο παππούς μου έχασε όλη του την οικογένεια στο πογκρόμ και αφού φιλοξενήθηκε σε διάφορα ορφανοτροφεία κατέληξε στο Λίβανο.