ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κατά Πούτιν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκία κατά Πούτιν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τουρκία «απέρριψε» και «καταδίκασε» σήμερα τις δηλώσεις που έγιναν κατά τις τελετές για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Γερεβάν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επεσήμανε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε «να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό γενοκτονία τον οποίο απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στα γεγονότα του 1915, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Αρμενίας», δήλωσε νωρίτερα από το Γερεβάν ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «γενοκτονία».

«Τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του δικαίου», υπογράμμισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και «στις απάνθρωπες πρακτικές» της Ρωσίας «εναντίον του τουρκικού και τους μουσουλμανικού λαού».

«Με δεδομένους τους μαζικούς φόνους, τις εξορίες (...) που έχει διεξάγει τη Ρωσία στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα (...) πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τι είναι γενοκτονία και ποιες είναι οι νομικές της διαστάσεις», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις