ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Μια αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφονήθηκε στο Καράτσι

Πακιστάν: Μια αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφονήθηκε στο Καράτσι

Άγνωστοι οπλοφόροι δολοφόνησαν χθες Παρασκευή (24/4) μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρωθεί μια συζήτηση που είχε οργανώσει για την πολιτική κατάσταση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον αυτονομιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και δήλωσαν συνεργάτες της.

Η Σαμπίν Μαχμούντ αποχωρούσε από το εστιατόριο το οποίο της ανήκε στο Καράτσι, όπου φιλοξενούσε εκθέσεις και εκδηλώσεις, όταν οι ένοπλοι της επιτέθηκαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της. Η μητέρα της, η οποία ήταν μαζί της, τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.

“Δύο οπλοφόροι που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα την πυροβόλησαν. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της επαρχίας, ο Ταρίκ Νταρέτζο, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την επίθεση.

Η Μαχμούντ είχε μόλις οργανώσει ένα σεμινάριο με τον τίτλο “Τερματίζοντας τη σιωπή στο Μπαλουτσιστάν”, επικεντρωμένο στις εξαφανίσεις πολιτικών ακτιβιστών στην επαρχία αυτή του νοτιοδυτικού Πακιστάν.

Η εκδήλωση αρχικά επρόκειτο να γίνει στις αρχές του τρέχοντος μηνός σε ένα πανεπιστήμιο στη Λαχόρη, αλλά οι αρχές εμπόδισαν τη διεξαγωγή της, είχαν αναφέρει μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν εκείνες τις ημέρες.

Αγωνιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας πως διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις αυτονομιστών και αντιφρονούντων στο Μπαλουτσιστάν. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και αργότερα βρεθεί νεκροί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές διαψεύδουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέχονται στις δολοφονίες αυτές.

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να τερματίσει το αντάρτικο στο Μπαλουτσιστάν από αυτονομιστές που καταγγέλλουν ότι παρά τα πλούτη του υπεδάφους της επαρχίας, όπου εξορύσσονται μέταλλα και φυσικό αέριο, τα οφέλη προσπορίζονται η κυβέρνηση και οι πλουσιότερες επαρχίες και ο τοπικός πληθυσμός συνεχίζει να πλήττεται από τη φτώχεια.

Σχετικές ειδήσεις