ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: To ηφαίστειο Καλμπούκο παραμένει ασταθές

Χιλή: To ηφαίστειο Καλμπούκο παραμένει ασταθές

Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Καλμπούκο ήταν λιγότερο έντονη χθες Κυριακή (26/4), μετά την απροσδόκητη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με γκρίζα σύννεφα τέφρας να βγαίνουν αργά από τον κρατήρα, όμως οι αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει και νέα έκρηξη, ενώ οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες εντείνονται.

Από το Καλμπούκο έχουν εκλυθεί 210 εκατομμύρια τόνοι τέφρας στο άμεσο περιβάλλον του, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία γεωλογίας και ορυχείων της Χιλής. Ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας κάλυψε τις κοντινές πόλεις, ενώ οι αρχές μετά τις εκρήξεις απομάκρυναν πάνω από 6.500 ανθρώπους από τις εστίες τους.

“Καταγράψαμε σποραδικές, δευτερεύουσες εκρήξεις που σχετίζονται με σεισμική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την κίνηση μάγματος μέσα στο ηφαίστειο”, επισήμανε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) της Χιλής.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η αστάθεια στο Καλμπούκο υποδεικνύει ότι μπορεί να κλιμακωθεί ξανά η ηφαιστειότητα.

Στη Χιλή υπάρχουν δύο χιλιάδες ηφαίστεια, εκ των οποίων περίπου 500 θεωρούνται δυνάμει ενεργά.

Το Καλμπούκο, ένα από τα πιο επικίνδυνα, εξερράγη δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκτοξεύοντας ένα νέφος τέφρας και διάπυρων υλικών σε ύψος 17 χιλιομέτρων και προκαλώντας πολλά προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές σε όλη την περιοχή. Μέρος της τέφρας έφθασε ως τη νότια Βραζιλία, αν και παρέμεινε σε μεγάλο ύψος. Προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέβαλαν πτήσεις στην Αργεντινή, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη προληπτικά.

Οι αρχές διατηρούν σε ισχύ την περίμετρο ασφαλείας 20 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του Καλμπούκο, περίπου 1.000 νότια της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο.

Στην περιοχή Λος Λάγος, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Καλμπούκο, η τέφρα έχει προκαλέσει απλά και μόνο με το βάρος της την κατάρρευση σπιτιών, σχολείων και γεφυρών. Οι ανησυχίες για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την ηφαιστειακή τέφρα τόσο γύρω από το Καλμπούκο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των ισχυρών ανέμων, εντείνονται.

Ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και δυνητικά θανατηφόρα λαχάρ (ροές όξινης τέφρας και στερεών τεμαχίων), ως τους πρόποδες του Καλμπούκο και στις κοιλάδες γύρω από το ηφαίστειο. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις