ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 22 νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

Ιράκ: 22 νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ χθες Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ένα αυτοκίνητο-βόμβα σε φυλάκιο του στρατού στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, σύμφωνα με πηγές στον στρατό, στην αστυνομία και σε νοσοκομεία.

Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών πυροδοτήθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου του στρατού στην πόλη αλ Νουχάιμπ, σε έναν οδικό άξονα προς δυσμάς, προς τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά στρατιώτες, είπαν οι πηγές αυτές.

"Οι τρομοκράτες του Ντάες χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο-βόμβα που οδηγούσε ένας καμικάζι (...) και κατόπιν ενεπλάκησαν σε μάχη με τους στρατιώτες, αλλά μπορέσαμε να απωθήσουμε την επίθεση", δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων στην επαρχία Άνμπαρ, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο-βόμβα πυροδοτήθηκε κοντά στην πλατεία Χιλάνι, στην κεντρική Βαγδάτη, ανέφεραν πηγές στην αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στις συνοικίες Άμιλ, Χουσεϊνίγια και Μπαγιάα, όπου ζουν κυρίως σιίτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ακόμη μια επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων και τραυμάτισε επτά στην πόλη Μαχμουντίγια, περίπου 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές στην αστυνομία.

Εξάλλου τζιχαντιστές του ΙΚ επιτέθηκαν εκ νέου στο Μπάιτζι, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, προχθές Σάββατο το απόγευμα, χρησιμοποιώντας όλμους και πολυβόλα τοποθετημένα σε ημιφορτηγά, σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Το Ντάες επιτέθηκε στη βόρεια πύλη του διυλιστηρίου, αλλά καταφέραμε να απωθήσουμε την έφοδο και τους εμποδίσαμε να διεισδύσουν" στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, δήλωσε αξιωματικός του στρατού από το διυλιστήριο.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο ως την Κυριακή το πρωί, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ εξαπέλυσε 17 επιδρομές στο Ιράκ και 3 στη Συρία.

Στο Ιράκ πέντε επιδρομές είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στη Φαλούτζα, ενώ επλήγησαν ακόμη θέσεις τζιχαντιστών κοντά στην αλ Χαουαΐτζα, στο Μπάιτζι, στη Μοσούλη και στη Ραμάντι.

Ση Συρία οι επιδρομές είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στην αλ Χασάκα, στη Ντέιρ αλ Ζορ αλλά και στην κουρδική πόλη Κομπάνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.