ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Δραματικές στιγμές λίγο πριν την εκτέλεση των θανατοποινιτών (photos)

Ινδονησία: Δραματικές στιγμές λίγο πριν την εκτέλεση των θανατοποινιτών (photos)

Δραματικές στιγμές στην Ινδονησία, όπου οιδύο Αυστραλοί θανατοποινίτες, πρόκειται, σύμφωνα με τη Daily Mail, να εκτελεστούν σε λίγες ώρες...

Ο Τόνι Σποντάνα, εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε σήμερα ότι εξαντλήθηκαν οι νομικές οδοί ώστε να καθυστερήσει η εκτέλεση των εννέα θανατοποινιτών που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ινδονησίας.

Οι οικογένειές τους έχουν διορία μέχρι τις 16.00 ώρα Ελλάδας για να τους αποχαιρετήσουν μετά την απόρριψη των διεθνών εκκλήσεων για αναστολή των εκτελέσεων από την κυβέρνηση της Τζακάρτα, η οποία διέταξε να προχωρήσει η διαδικασία. Η εκτέλεση των εννέα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ίσως και εντός μερικών ωρών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Χ.Μ Πρασετίγιο δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο Ρόιτερς ότι οι εννέα θανατοποινίτες έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη εκτέλεσή τους κι έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστά κελιά.

Τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε οκτώ ξένους και έναν Ινδονήσιο έχουν καταδικάσει τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ έχουν σταθεί αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων Αυστραλίας-Ινδονησίας.

Η πραγματοποίηση των ταυτόχρονων εκτελέσεων έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες εξαιτίας νομικών προσφυγών της τελευταίας στιγμής. Χθες, μάλιστα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας ενέκρινε αίτημα των δικηγόρων των δύο αυστραλών θανατοποινιτών, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εκτελέσεις δεν θα καθυστερήσουν περαιτέρω.

Τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου κρατούνται οι θανατοποινίτες έχουν ενισχυθεί, ενώ ιερείς, ψυχολόγοι, γιατροί και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος βρίσκονται σε επιφυλακή για να ξεκινήσουν οι τελευταίες προετοιμασίες για την εκτέλεση των τεσσάρων Νιγηριανών, των δύο Αυστραλών, του Ινδονήσιου, του Βραζιλιάνου και της Φιλιππινέζας.

Περί τα 12 ασθενοφόρα, ορισμένα μεταφέροντας φέρετρα, βρίσκονται έξω από τη φυλακή της νήσου Νουσακαμπανγκάν της κεντρικής Τζάβα.

Χθες, μάλιστα, ο ένας από τους δύο θανατοποινίτες Αυστραλούς, ο Άντριου Τσαν, πραγματοποίησε την τελευταία επιθυμία του να παντρευτεί τη σύντροφό του Φεμπιάντι Χερεουίλα.

Στις διεθνείς εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων προστέθηκε κι εκείνη του φιλιππινέζου πυγμάχου Μάνι Πακουιάο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για έναν αγώνα κι ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτική έκκληση στον ινδονήσιο πρόεδρο Ουιντόντο να χαρίσει τη ζωή στη φιλιππινέζα θανατοποινίτισσα.

Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο προξενείο της Ινδονησίας στο Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη εκτέλεση της Φιλιππινέζας Μέρι Τζέιν Βελόζο, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι εν αγνοία της μετέφερε ηρωίνη μέσα στη φόδρα της βαλίτσας της.

Στην Αυστραλία, μία ομάδα από διάσημους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέφρι Ρας, έφτιαξαν ένα βίντεο με τίτλο "Κύριε Άμποτ, Σώστε τα Αγόρια μας", καλώντας έτσι τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανασταλεί η εκτέλεση των δύο Αυστραλών Σουκουμαράν και Τσαν.

Σχετικές ειδήσεις