ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Οργή για τις εκτελέσεις στην Ινδονησία

Βραζιλία: Οργή για τις εκτελέσεις στην Ινδονησία

Η εκτέλεση ενός ακόμη Βραζιλιάνου υπήκοου, του δεύτερου μέσα σε τρεις μήνες, από τις Αρχές της Ινδονησίας, προκάλεσε την οργή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, καθώς επίσης και της Ντίλμα Ρούσεφ, που είχε απευθύνει διαδοχικές εκκλήσεις να αναβληθεί η εκτέλεση, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διμερείς σχέσεις με την Ινδονησία και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Τζακάρτα μετά την πρώτη εκτέλεση και σήμερα (29/04) έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να τον στείλει ξανά στην ασιατική χώρα ή να τον αντικαταστήσει.

«Δοθείσης της έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης στις εκκλήσεις μας, θα πρέπει να εκτιμηθεί αυτό για να αποφασιστεί ποια στάση θα τηρήσουμε έναντι της Ινδονησίας στο εξής», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέρζιου Φράνκα Ντανέζε.

Η Ινδονησία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα επανεξετάσει την παραγγελία της για την αγορά 16 βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκαφών Embraer EMB-314 Super Tucano (ελαφριά βομβαρδιστικά και εκπαιδευτικά) και μια ακόμη παραγγελία για εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, μετά την κίνηση στην οποία προχώρησε η Μπραζίλια να μην επιτρέψει στο νέο Ινδονήσιο πρεσβευτή να συμμετάσχει σε μια τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων ξένων διπλωματικών απεσταλμένων.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τις εκτελέσεις “εξαιρετικά λυπηρή” εξέλιξη και κάλεσε την Ινδονησία να εφαρμόσει εκ νέου μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής.

«Η Ινδονησία απευθύνει εκκλήσεις να επιδειχθεί επιείκεια όταν δικοί της υπήκοοι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου σε άλλες χώρες, επομένως είναι ακατανόητο γιατί αρνείται με τόσο απόλυτο τρόπο να δείξει η ίδια επιείκεια για εγκλήματα μικρότερης βαρύτητας τα οποία διαπράττονται στην επικράτειά της», επισήμανε στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις