ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία: Ανοίγουν οι κάλπες για την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές στη Βρετανία: Ανοίγουν οι κάλπες για την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (07/05/2015) οι Βρετανοί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν καθαρό προβάδισμα ούτε στον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εθνική συνοχή της χώρας.

Τα περίπου 50.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ να λαμβάνουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 650 βουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 22:00, οπότε θα ανακοινωθεί μια έρευνα με exit poll γι αυτές τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι το πιο αβέβαιο εδώ και δεκαετίες.

Ο Κάμερον, από την πλευρά του, υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. -εάν κερδίσει νέα θητεία- ενώ οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Σκοτσέζοι εθνικιστές ενδέχεται να αναδειχθούν τρίτο κόμμα στο Ουεστμίνστερ, παρά την ήττα τους στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι για την απόσχιση ή μη της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότεροι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων επιμένουν ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 650 εδρών του κοινοβουλίου, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις κατατείνουν ότι θα αναγκαστούν να σχηματίσουν μετεκλογικά μια κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα ή μια ιδιαίτερα επισφαλή κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες θεωρείται πως θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και οι Εργατικοί, η αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένουν ισόπαλοι, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Survation για την εφημερίδα The Daily Mirror που δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι οι Τόρις και οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ακριβώς ίσο ποσοστό, 33%. Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun είχε σχεδόν ταυτόσημο αποτέλεσμα, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από ένα 34% το καθένα, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τη Τρίτη.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας της Βρετανίας εμφανίστηκαν να συγκεντρώνουν ίσο, ή σχεδόν ίσο, ποσοστό στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την αρχή της χρονιάς, χωρίς κανένα από τα δύο να καταφέρνει να πάρει και να συντηρήσει ένα σταθερό προβάδισμα. Οι δημοσκοπήσεις υπέδειξαν ακόμη ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των 650 εδρών του κοινοβουλίου.

Χωρίς την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, την επομένη των εκλογών της 7ης Μαΐου οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συμμαχίες με τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Για την αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου, ή τουλάχιστον για να εμφανισθούν σε θέση ισχύος σε περίπτωση διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Εντ Μίλιμπαντ έχουν οργώσει τη Βρετανία για να πείσουν τους αναποφάσιστους που ανέρχονται στο 20% του εκλογικού σώματος.

"Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προφανή επιλογή: ανάμεσα σε μία κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος που θα δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους και μία κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος που θα δώσει προτεραιότητα στους προνομιούχους", επέμενε χθες στο Μπέρμιγχαμ ο Εντ Μίλιμπαντ, επισημαίνοντας και πάλι τις "υποσχέσεις που αθετήθηκαν από τους Τόρις για το τόσο πολύτιμο για τους Βρετανούς Σύστημα Υγείας, που "βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο".

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον επετέθη και πάλι κατά του αντιπάλου του σε συνέντευξή του στο Press Association: Ο Εντ Μίλιμπαντ "είναι μεγάλος πολέμιος της επιχειρηματικότητας και πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος για τη χώρα μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ενδεχόμενη συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και τους εθνικιστές του SNP της Σκωτίας, που αναμένεται να αποσπάσει περί τις 50 έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι μία νίκη των Εργατικών θα ακύρωνε "μέσα σε πέντε λεπτά" μεταρρυθμίσεις πέντε ετών, την ώρα που οι Τόρις έχουν βασίσει την προεκλογική τους εκστρατεία στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, με τίμημα, απαντούν οι Εργατικοί, την αύξηση των ανισοτήτων.

Οι περισσότεροι επενδυτές ωστόσο μετριάζουν το μέγεθος του σοκ που θα αντιπροσώπευε για την βρετανική οικονομία η επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία και προβάλλουν το γεγονός ότι οι Τόρις, με την υπόσχεσή τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν επίσης πηγή αβεβαιότητας.

Εχοντας τηρήσει αρχικά περισσότερο αόριστη στάση ως προς το ενδεχόμενο συμμαχίας με το SNP, ο Εντ Μίλιμπαντ φάνηκε πιο κατηγορηματικός τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους εθνικιστές της Σκωτίας, στόχος των οποίων παραμένει η αυτονομία.
Οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι , τόσο για τους Τόρις όσο και για τους Εργατικούς, είναι οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ, που έχουν κυβερνήσει με το Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χάνουν το ήμισυ της κοινοβουλευτικής δύναμης, κυρίως εξαιτίας αυτής της φθοράς της εξουσίας.

Ο ίδιος ο Νικ Κλεγκ δήλωσε, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC4, ότι θα διαπραγματευθεί κατά προτεραιότητα με το κόμμα που θα έχει την "καλύτερη εντολή" από τις κάλπες, δηλαδή τις περισσότερες έδρες. Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν θα περιλαμβάνει το κόμμα του.

"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Βρετανία είναι μία δεύτερη ψηφοφορία πριν από τα Χριστούγεννα", προειδοποίησε.

Η τελευταία φορά που δύο ψηφοφορίες στις βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Βρετανία ήταν το 1974. Εδώ και 41 χρόνια, η πρώτη ψηφοφορία δεν έδωσε απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο στους Τόρις ή στους Εργατικούς και τελικά το Εργατικό Κόμμα επικράτησε βραχεία κεφαλή κατά τη δεύτερη ψηφοφορία τον Οκτώβριο.

Ρoή Ειδήσεων