ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν ενάντια του ΙΚ

Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν ενάντια του ΙΚ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με πηγές.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έκαναν σήμερα γνωστό στο Ρόιτερς πηγές στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομασθούν, ενώ διευκρίνισαν πως το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιορδανία και σύντομα θα αρχίσει και στην Τουρκία.

Το αμερικανικό σχέδιο για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μιας δύναμης, η οποία αναμένεται ότι τελικά θα αριθμεί άνω των 15.000 στρατιωτών, είναι ένα μείζον τεστ για τη στρατηγική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Συρία, για την οποία επικριτές υποστηρίζουν πως είναι πολύ περιορισμένη.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες πληροφορίες ούτε για τον αριθμό των δυνάμεων που εκπαιδεύονται.

Το ίδιο το πρόγραμμα πρέπει να ξεπεράσει βαθιές επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων και των ανταρτών που πολεμούν στη συριακή επικράτεια. Μερικοί αρχηγοί τους λένε ότι η δύναμη κινδυνεύει να σπείρει διχόνοια και δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να επιτεθεί άμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Συρία.

Ωστόσο επικριτές, μεταξύ άλλων και στο αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνουν πως αυτός ο θεωρητικός περιορισμός είναι απίθανο να αντέξει μπροστά στην περίπλοκη πραγματικότητα του συριακού εμφύλιου.

Σχετικές ειδήσεις