ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πενθήμερη εκεχειρία μετά τις επιδρομές στο σπίτι του πρώην προέδρου

Υεμένη: Πενθήμερη εκεχειρία μετά τις επιδρομές  στο σπίτι του πρώην προέδρου

Ασφαλείς είναι, τόσο ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, όσο και η οικογένειά του, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το πρωί της Κυριακής (10/5) ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εναντίον των Χούτι, με στόχο το σπίτι του στη Σανάα.


«Τρεις επιδρομές είχαν στόχο το σπίτι του Σάλεχ, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι καλά, καθώς δεν βρίσκονταν στην πρωτεύουσα», μετέδωσε το πρακτορείο Χάμπαρ.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, ενώ στη συνέχεια υψώθηκε καπνός από τη συνοικία όπου βρίσκεται το σπίτι του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σημειώνεται ότι οι επιδρομές αυτές εξαπολύθηκαν έπειτα από μια νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών των θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος των μονάδων του στρατού που έχουν ταχθεί στο πλευρό των Χούτι, δήλωσε ότι αποδέχονται την πενθήμερη εκεχειρία που πρότεινε η Σαουδική Αραβία.

«Ανακοινώνουμε ότι αποδεχόμαστε την ανθρωπιστική εκεχειρία που θα ξεκινήσει την Τρίτη», ανέφερε ο συνταγματάρχης Σαρφ Λούκμαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Saba.

Ο Λούκμαν διευκρίνισε ότι ο στρατός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά της αλ Κάιντα ή των συμμάχων της.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή τους, οι σιίτες αντάρτες ανέφεραν ότι θα αντιμετωπίσουν «θετικά» οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθούν τα δεινά του λαού της Υεμένης, ένα σημάδι ότι πρόκειται να αποδεχθούν και αυτοί την εκεχειρία.
Στην ίδια ανακοίνωση οι Χούτι ζητούν να ξεκινήσει και πάλι πολιτικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ένας αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των Χούτι και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ στις 26 Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη έχει αυξηθεί, καθώς από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, ενώ πολλοί έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταστραφεί οι υποδομές της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών επεσήμανε ότι οι Χούτι καλωσορίζουν οποιαδήποτε «πραγματική» και «σοβαρή» εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία θα ισχύσει στην Υεμένη από την Τρίτη 12 Μαΐου, αν οι Χούτι συμφωνήσουν στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η εκεχειρία, που αποφασίστηκε ώστε να δοθεί χρόνος στους διεθνείς δωρητές να συντονίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα ισχύσει από τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Τρίτης…

Σχετικές ειδήσεις