ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Αναστολή των δοκιμαστικών πτήσεων μετά το δυστύχημα στην Ισπανία

Μαλαισία: Αναστολή των δοκιμαστικών πτήσεων μετά το δυστύχημα στην Ισπανία

Η Μαλαισία ανακοίνωσε με τη σειρά της σήμερα την αναστολή των δοκιμαστικών πτήσεων του μοναδικού Airbus A400M το οποίο διαθέτει, έπειτα από το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα του νέου ευρωπαϊκού στρατιωτικού αεροσκάφους προχθές στην Ισπανία.

Ο υπουργός Άμυνας Χισαμουντίν Χουσέιν, ερωτηθείς αν η Πολεμική Αεροπορία της Μαλαισίας θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δήλωσε στο Twitter: "Ναι, έχουμε ακινητοποιήσει το δικό μας εν αναμονή περισσότερων πληροφοριών".

Πρώτος πελάτης εκτός Ευρώπης, η Μαλαισία παρέλαβε το πρώτο της αεροσκάφος αυτού του τύπου τον Μάρτιο. Άλλα δύο αεροσκάφη θα πρέπει να παραδοθούν φέτος και ένα τέταρτο το 2016, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bernama.

Ένα A400M, το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο, συνετρίβη προχθές σε ένα χωράφι βόρεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης, στη νότια Ισπανία, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, αφού προσέκρουσε σε μία γραμμή υψηλής τάσης, προφανώς στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση.

Δύο πιλότοι και δύο μηχανικοί σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. Ο μηχανικός πτήσης και ένας μηχανολόγος νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε αεροσκάφος δοκιμάζεται σε πτήση μετά την έξοδό του από τη γραμμή συναρμολόγησης και προτού παραδοθεί στον πελάτη.

Η Airbus αποφάσισε να συνεχίσει τις δοκιμαστικές πτήσεις αυτών των στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ το προσωπικό της τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τεσσάρων εργαζομένων του ομίλου που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης στην Ισπανία.

Η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus συνεχίζει ωστόσο την παραγωγή του αεροσκάφους καθώς και τις δοκιμαστικές πτήσεις, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας. Η επόμενη δοκιμαστική πτήση θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη από την Τουλούζη (Γαλλία), διευκρίνισε.

Στα ισπανικά εργοστάσια της Airbus θα τηρηθεί πεντάλεπτη σιγή. Στα άλλα εργοστάσια του ομίλου η σιγή θα είναι μονόλεπτη, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Airbus απασχολεί 58.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους περισσότερους από 7.000 στην Ισπανία, όπου είναι συγκεντρωμένη η μονάδα παραγωγής στρατιωτικών αεροσκαφών.

Η μετοχή του ομίλου Airbus κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 3% σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Γύρω στις 07:20 ώρα Γκρίνουιτς ( 10:20 ώρα Ελλλάδας) ο τίτλος της Airbus καταλάμβανε την τελευταία θέση στον δείκτη SBF 120 και έχανε 3,36% υποχωρώντας στα 61,27 ευρώ, σε μία αγορά που σημείωνε υποχώρηση 0,92%.

Σχετικές ειδήσεις