ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι βομβαρδισμοί της συμμαχίας στη Σαναά-90 ζωές χάθηκαν τη Δευτέρα (11/05)

Νέοι βομβαρδισμοί της συμμαχίας στη Σαναά-90 ζωές χάθηκαν τη Δευτέρα (11/05)

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διεξάγει από την 26η Μαρτίου μια εκστρατεία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, σημειώθηκαν σήμερα στη Σαναά, ενώ απέμεναν μερικές μόλις ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επιδιώκοντας να προετοιμάσει το έδαφος για την εκεχειρία και να αναζωογονήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές στην Υεμένη, ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα έφθασε σήμερα στη Σαναά, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι μέσω ενός πολιτικού διαλόγου.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Υεμένης παρά μόνο μέσω ενός διαλόγου, ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στους Υεμενίτες”, είπε ο απεσταλμένος, ο Μαυριτανός διπλωμάτης Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Saba, το οποίο ελέγχουν οι Χούτι. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Υεμένη αφότου αντικατέστησε στις 25 Απριλίου τον Μαροκινό Τζαμάλ Μπενόμαρ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η σχέση του με τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιδιώκει να αποκαταστήσει στην εξουσία τον εξόριστο στο Ριάντ πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, εξαπολύει από την 26η Μαρτίου σχεδόν καθημερινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι και των συμμάχων τους, μονάδων του στρατού οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι χθεσινές επιδρομές αεροσκαφών της συμμαχίας σε μια πυραυλική βάση στη Σαναά στοίχισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 300, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Saba. Εάν επιβεβαιωθεί, ο απολογισμός αυτός θα είναι από τους βαρύτερους που έχουν καταγραφεί σε έναν και μόνο βομβαρδισμό.
Σύμφωνα με κατοίκους της Σαναά, σήμερα πραγματοποιήθηκαν τρεις αεροπορικές επιδρομές σε μια βάση του στρατού όπου εδρεύουν μονάδες που πολεμούν στο πλευρό των Χούτι.

Η κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή τροφίμων και φαρμάκων στην αποκλεισμένη χώρα, η οποία σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα φορτηγό πλοίο με βοήθεια στο λιμάνι Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν οι Χούτι. Το σκάφος θα συνοδεύσουν ιρανικά πολεμικά, δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματικός του ιρανικού ΠΝ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ο 34ος στόλος, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένος στον Κόλπο του Άντεν, έχει την ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσει το ιρανικό πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο ναύαρχος Χοσεΐν Αζάντ, αναφερόμενος σε ένα αντιτορπιλικό κι ένα πλοίο υποστήριξης που πλέουν στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Υεμένης.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη ενδέχεται να παραταθεί, εάν οι παραδόσεις βοήθειας ολοκληρωθούν επιτυχώς και “εάν οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους δεν εμπλακούν σε εχθρικές ενέργειες”.

Ο Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι αεροσκάφη πρόκειται να αναχωρήσουν από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μεταφέροντας 300 τόνους στρώματα, κουβέρτες και υλικό για να στήνονται σκηνές.

“Η UNHCR κάνει τις τελικές προετοιμασίες για μια τεράστια αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σαναά, η οποία θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, εάν η προταθείσα εκεχειρία τεθεί σήμερα σε εφαρμογή και κρατήσει”, σημείωσε ο Έντουαρντς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Καθώς η καθορισμένη ώρα για την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός πλησίαζε, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στο Άντεν, στο νότο, όπου ένοπλες ομάδες πιστές στον πρόεδρο Χάντι συνέχιζαν τις μάχες με τους σιίτες αντάρτες.

Σύμφωνα με ντόπιους, τέσσερις κάτοικοι της πόλης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού των Χούτι, ενώ τέσσερις μαχητές που πολεμούσαν εναντίον των Χούτι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος της αραβικής συμμαχίας έπληξε ένα άρμα μάχης. Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα περιστατικά θανάτων από φίλια πυρά.

Χθες Δευτέρα οι Χούτι και οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού στα σύνορα.

Ως την περασμένη Τετάρτη, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε πως 1.527 άνθρωποι, ανάμεσά τους 646 άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου και 6.266 έχουν τραυματιστεί.