ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Οργή για τους 72 νεκρούς – Άθλιες οι συνθήκες εργασίας

Φιλιππίνες: Οργή για τους 72 νεκρούς – Άθλιες οι συνθήκες εργασίας

Την παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας και τις άθλιες συνθήκες εργασίες καταγγέλλουν οι οικογένειες των 72 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (13/5) σε εργοστάσιο υποδημάτων της Μανίλα.

Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν σήμερα δεκάδες πτώματα από τις στάχτες του διώροφου κτιρίου στη βιομηχανική περιοχή της Βαλενζουέλα, όπου οι έντρομοι εργάτες είχαν παγιδευτεί, κατά τα φαινόμενα γιατί δεν υπήρχαν αρκετές θύρες εξόδου, ούτε εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κινδύνων.

«Βρέθηκε μεγάλος αριθμός θυμάτων, είχαν μείνει μόνο κρανία και οστά», δήλωσε ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας Λεονάρντο Εσπίνα.

Ο δήμαρχος της Βαλενζουέλα ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν 72 πτώματα από τα ερείπια. Ο αριθμός αυτός πρέπει να πλησιάζει τον τελικό απολογισμό των θυμάτων γιατί ανταποκρίνεται στον αριθμό των αγνοουμένων.

«Θα απαγγελθούν κατηγορίες για τους θανάτους αυτούς. Δεν έχει σημασία αν ήταν ατύχημα ή όχι. Χάθηκαν άνθρωποι. Επί του παρόντος διεξάγουμε έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Χωρίς καμιά αμφιβολία, κάποιος θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη».

Η φωτιά προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα κατά εργασίες οξυγονοκόλλησης για την επισκευή πύλης όταν σπινθήρες έπεσαν σε χημικά προϊόντα που φυλάσσονταν σε πολύ κοντινό σημείο.

Το εργοστάσιο παρήγε φθηνές παντόφλες και σαγιονάρες, οι οποίες προορίζονταν για την τοπική αγορά.

Οι εργάτες δούλευαν για αποδοχές κάτω του ελάχιστου νόμιμου μισθού, χωρίς ειδική προστασία από τις τοξικές αναθυμιάσεις, ενώ δεν είχαν λάβει οδηγίες για εκκένωση του εργοστασίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, εξηγούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ένας άνδρας που έχασε τις δύο αδερφές του είπε πως πληρώνονταν με το κομμάτι και πως η αμοιβή τους μετά βίας έφθανε τα 300 πέσος την ημέρα (5,9 ευρώ). Το κατώτατο ημερομίσθιο στη Μανίλα είναι 481 πέσος.

Ο 23χρονος εργάτης Λισάντρο Μεντόζα επέζησε γιατί κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας από την πίσω πόρτα. «Ενώ έτρωγα για μεσημέρι, είδα τον καπνό, έτρεξα και συνέχισα να τρέχω». Ο νεαρός λέει ότι εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για 3.500 πέσος (69 ευρώ) το μήνα και ότι η δουλειά του ήταν να αναμιγνύει χημικά προϊόντα.

Όπως και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, πολλοί Φιλιππινέζοι εργάζονται σε φρικτές συνθήκες μέσα σε εργοστάσια που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Πριν από δύο χρόνια στο Μπανγκλαντές, περισσότεροι από 1.100 εργάτες που μέσα σε άθλιες συνθήκες έραβαν ενδύματα για γνωστές δυτικές μάρκες, σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, ενός εννεαώροφου κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις