ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρές μάχες στο Μπουρούντι

Σκληρές μάχες στο Μπουρούντι

Μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, δίνουν αντίπαλες ομάδες στρατιωτών με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ακούγονται βομβαρδισμοί στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Κάτοικος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως είδε έναν στρατιώτη να κείτεται νεκρός κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υποστράτηγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανέτρεψε τον πρόεδρο Πιέρ Νκουρουνζίζα ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο εξωτερικό. Σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πράιμ Νιγιονγκάμπο δήλωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε.

Ανώτερη στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, ανέφερε επίσης πως στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Νκουρουνζίζα ανέκτησαν τον έλεγχο σημαντικών τμημάτων της πόλης, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου.

Ωστόσο οι επικεφαλής του πραξικοπήματος επιμένουν πως έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η αναταραχή άρχισε όταν ο Νκουρουνζίζα ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει μια τρίτη προεδρική θητεία και οι αντίπαλοι του κατήγγειλαν ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην Μπουζουμπούρα, οι σφοδρές μάχες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ανάμεσα σε στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο και αυτούς που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, οι δρόμοι φαίνεται ότι ελέγχονται κυρίως από την αστυνομία που παραμένει πιστή στον πρόεδρο, όμως σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RNTB. Ο έλεγχός της είναι πολύ σημαντικός επειδή είναι το μοναδικό μέσο που εξακολουθεί να εκπέμπει πέραν της πρωτεύουσας.

Οι δύο ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει και ο δημοφιλέστερος, ο Radio Publique Africaine, πυρπολήθηκε στη διάρκεια της νύκτας αφού μετέδωσε την ανακοίνωση του στρατηγού Νιγιομπαρέ για το πραξικόπημα.

Σχετικές ειδήσεις