ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Μιανμάρ πρέπει να προστατεύσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια

ΟΗΕ: Η Μιανμάρ πρέπει να προστατεύσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια

Το κύμα των απελπισμένων μεταναστών στον Κόλπο της Βεγγάλης θα συνεχισθεί όσο η Μιανμάρ (Βιρμανία) δεν βάζει τέλος στις διακρίσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, δήλωσε σήμερα (15/05/2015) ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν.

«Έως ότου η κυβέρνηση της Μιανμάρ αντιμετωπίσει τη θεσμική διάκριση που γίνεται σε βάρος του πληθυσμού των Ροχίνγκια και αποκαταστήσει την ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην ιθαγένεια, αυτή η παρακινδυνευμένη μετανάστευση θα συνεχισθεί», αναφέρει σε δήλωσή του.

Ο Ζέιντ προσθέτει πως η κατάσταση στην επαρχία Ρακχίν της Μιανμάρ, απ' όπου προέρχονται οι μετανάστες, είναι «από τους κύριους παράγοντες που ωθούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους να διαφύγουν δια θαλάσσης».

Η μειονότητα των Ροχίνγκια θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

«Η ποινικοποίηση και ο εγκλεισμός τέτοιων ευάλωτων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν παιδιά, δεν είναι η λύση», τόνισε ο Ζέιντ.

«Μου προκαλούν φρίκη πληροφορίες ότι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία διώχνουν πίσω στη θάλασσα σκάφη γεμάτα με ευάλωτους μετανάστες, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Ζέιντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τελευταία πληροφορία ότι το ταϊλανδικό Πολεμικό Ναυτικό υποχρέωσε ένα σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους να ανοιχτεί και πάλι στη θάλασσα αφού τους έδωσε προμήθειες, δείχνει μια συμπεριφορά «ακατανόητη και απάνθρωπη».

Σχετικές ειδήσεις