ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεοπτικό συνεργείο του BBC συνελήφθη στο Κατάρ

Τηλεοπτικό συνεργείο του BBC συνελήφθη στο Κατάρ

Μια ομάδα τηλεοπτικού συνεργείου του BBC συνελήφθη στο Κατάρ και κρατήθηκε για δύο μέρες στη φυλακή, καθώς κάλυπτε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών που εργάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η χώρα του Κόλπου είχε διοργανώσει στις αρχές Μαΐου ένα ταξίδι ενημέρωσης δημοσιογράφων από την Βρετανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από την Μέση Ανατολή για να ερευνήσουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, εν μέσω των επικρίσεων που δεχόταν σε διεθνές επίπεδο το Κατάρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ υποστήριξε πως η δημοσιογραφική ομάδα του BBC έφτασε στην Ντόχα πριν το προγραμματισμένο ταξίδι και αποφάσισε να διεξάγει δικές της επισκέψεις σε εργοτάξια, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψη τους από δυνάμεις ασφαλείας. Το συνεργείο αποτελούνταν από ένα δημοσιογράφο, ένα μεταφραστή, έναν οδηγό και έναν εικονολήπτη.

«Καταπάτησαν ιδιωτική περιουσία, πράξη παράνομη στο Κατάρ, όπως και στις περισσότερες χώρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας κλήθηκαν και το συνεργείο του BBC συνελήφθη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το BBC με ανακοίνωση του καλωσόρισε την απελευθέρωση του συνεργείου, αλλά αποδοκίμασε την κράτηση, προσθέτοντας πως πιέζει το Κατάρ να δώσει πλήρεις εξηγήσεις και να επιστρέψει τον κατασχεμένο εξοπλισμό.

«Η παρουσία τους στο Κατάρ δεν ήταν μυστικό και πορεύτηκαν με την πρέπουσα μορφή δημοσιογραφίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC, ο δημοσιογράφος Μαρκ Λόμπελ δήλωσε πως τα μέλη του συνεργείου εξαναγκάστηκαν να περάσουν δύο νύχτες στη φυλακή, πριν αφεθούν ελεύθεροι. Πρόσθεσε πως δεν επαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η χώρα έχει βυθιστεί στην αντιπαράθεση από το 2010, όταν της ανατέθηκε η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Οι διοργανωτές του Κατάρ και η διοργανώτρια αρχή FIFA αποκρούουν τις κατηγορίες διαφθοράς.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε το Σεπτέμβριο του 2013 ότι δεκάδες εργάτες από το Νεπάλ έχουν πεθάνει δουλεύοντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το έργο, χωρίς αρκετό φαγητό και νερό.

Το Κατάρ διαψεύδει τα ευρήματα της εφημερίδας, αλλά η FIFA ανέφερε πως το Κατάρ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει όσους εργάζονται στα εργοτάξια της διοργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις