ΚΟΣΜΟΣ

Έξι στους δέκα Σέρβους υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε.

Έξι στους δέκα Σέρβους υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε.

Υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία των Σέρβων και συγκεκριμένα το 59%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία Medium Galup.

Τα στοιχεία της έρευνας για τις "θέσεις των πολιτών της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ" δείχνουν, ταυτόχρονα, ότι τα 2/3 των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

Το 59% των Σέρβων πολιτών είναι υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ κι αν διεξαγόταν, σήμερα, δημοψήφισμα για την ένταξη, το 55% θα ψήφιζε "υπέρ" και το 26% "κατά", δήλωσε η διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Μίλανα Άλεκσιτς, παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, σε συνέντευξη Τύπου, στο Βελιγράδι.

Ως όρο τον οποίο η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει για να γίνει μέλος της ΕΕ, το 41% των πολιτών αναφέρει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 21% απαραίτητο όρο θεωρεί τις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, το 12% την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και το 12% την οικονομική σταθερότητα.

Το 66% των ερωτηθέντων είναι κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με στόχο την ένταξη στην ΕΕ και το 58% στηρίζει το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινα.

Η σχέση των πολιτών της Σερβίας έναντι της ΕΕ είναι σταθερή. Το 47% των πολιτών είπε ότι η θέση του είναι "γενικά θετική" και σε προηγούμενη έρευνα της εταιρείας που διενεργήθηκε για τις ανάγκες της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, τη θέση αυτή διατύπωσε ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων.

Οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες στηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι οικονομικής φύσης - καλύτερο μέλλον, ευημερία απάντησε το 46% των ερωτηθέντων, καλύτερο βιοτικό επίπεδο το 38% και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης το 34%.

Σύμφωνα με την κ. Άλεκσιτς, οι πολίτες που είναι κατά της ένταξης στην ΕΕ, εκτός από ανησυχία για αύξηση της φτώχειας και πτώση του βιοτικού επιπέδου ως βασικούς λόγους αναφέρουν την εκμετάλλευση φυσικών πηγών, τις πιέσεις και την επιβολή όρων καθώς και την απώλεια της εθνικής ταυτότητας.

Το 57% των Σέρβων αναμένει ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ σε 10 χρόνια και νωρίτερα. Μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα είναι το ποσοστό που απάντησε ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ (από 14% τον Σεπτέμβριο του 2014, τώρα διαμορφώνεται στο 22%).

Οι πολίτες, σε ποσοστό 33%, ανέφεραν ότι θα ήθελαν περισσότερη πληροφόρηση για το πώς θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο στη Σερβία η ένταξη στην ΕΕ, το ίδιο ποσοστό απάντησε ότι θέλει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και το 27% ανέφερε ότι θέλει πληροφορίες για διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ.

Το 24% των Σέρβων έχει ακούσει για τα προγράμματα βοήθειας της ΕΕ και πιστεύει ότι η Ένωση είναι ο τέταρτος σημαντικότερος δωρητής.

Σχετικές ειδήσεις