ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί αποφασίζουν ποιο πρόσωπο θα «κοσμεί» νέο χαρτονόμισμα

Οι Βρετανοί αποφασίζουν ποιο πρόσωπο θα «κοσμεί» νέο χαρτονόμισμα

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια μεγάλη προσωπικότητα-στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιος δημιουργός-θα εικονίζεται στην επόμενη εκδοχή του χαρτονομίσματος των 20 στερλινών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αλλάζει τακτικά τα πρόσωπα που εικονίζονται στα χαρτονομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2013, προκλήθηκε σάλος από την ανακοίνωσή της ότι θα αντικαταστήσει το πορτρέτο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου, Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα πλην της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Τράπεζα αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της να μην εικονίζονται γυναίκες στα χαρτονομίσματα.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της, Μαρκ Κάρνεϊ, η Τράπεζα της Αγγλίας καλεί το κοινό να προτείνει Βρετανούς καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνίτες ή κινηματογραφιστές που θα ήθελε να βλέπει στο νέο χαρτονόμισμα των 20 στερλινών, στο οποίο σήμερα απεικονίζεται ο Σκωτσέζος οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ.

«Το πρόσωπο σε αυτά τα χαρτονομίσματα θα πρέπει να αποπνέει σεβασμό και κύρος και να εμπνέει», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο μουσείο του Λονδίνου Victoria and Albert.

Το κοινό θα μπορεί να προτείνει βρετανούς καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται πια στη ζωή μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας μέχρι τις 19 Ιουλίου και στις αρχές του επόμενου χρόνου, μία επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της Τράπεζας και ανθρώπους της τέχνης θα αποφασίσει.

Μία από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Κάρνεϊ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2013 και ανακοίνωσε ότι κύριος στόχος του είναι να προωθήσει τη διαφάνεια στην Τράπεζα, ήταν να ανακοινώσει ότι η συγγραφέας Τζέιν Όστιν θα είναι το πρόσωπο που θα εικονίζεται από το 2017 στο χαρτονόμισμα των δέκα στερλινών.

Άλλες προσωπικότητες που εμφανίζονται σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ο Κάρολος Δαρβίνος στο χαρτονόμισμα των δέκα στερλινών και οι εφευρέτες της ατμομηχανής Τζέιμς Βατ και Μάθιου Μπούλτον στο 50λιρο.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων